20/04/2024

Зимната буря, връхлетяла САЩ, се вижда от Космоса

Зимната буря, връхлетяла Средния Запад и североизточното крайбрежие на САЩ през последните два дни, се вижда и от Космоса. Бурята покрива две трети от Америка.

Виелиците са обвили всичко в бял мрак, а поривите на вятъра достигат до 63 км в час в някои от регионите. Националната метеорологична служба използва редовно спътникови снимки за проследяване на направлението и силата на бурите, а също така чрез тях събира данни за прогнозиране на по-нататъшното развитие на климатичните събития.

„Това е разрушителна буря, особено за пътищата и летищата, но се съмнявам, че ще видим критична виелица”, казва Крис Вакаро (Chris Vaccaro), прес серкретар на Националната метеорологична служба, сравнявайки бушуващата сега стихия с виелицата, връхлетяла североизтока през февруари 2013 г. Снежната покривка в някои райони на Нова Англия тогава достигна от половин до един метър дебелина.

Засега най-голямото натрупване на сняг е 12 дюйма (30 см) в цялата страна, макар крайбрежната част на Масачузетс да понася допълнителни морски ефекти, които донесоха на щата два пъти повече сняг – 60 см.

Националната метеорологична служба ще продължава да анализира изображенията, постъпващи от спътниците на Националното управление океански и атмосферни изследвания (NOAA) през идващите дни, за да следи  размера на снежната покривка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *