25/04/2024

Учените откриха в мозъка детектор на неправилните решения

Учените откриха участък в мозъка, който не позволява на хората да вземат неправилни решения. Малкото кълбо от нервна тъкан, наречено страничен челен полюс, е жизнено важно за размислите на тема „Ами ако?”…

Други части на мозъка следят за това доколко добре работи областта на решенията, но тази област строи и алтернативни варианти за развитието на събитията, приемайки за основа действията, които човек би могъл да извърши.

Учени от Оксфордския университет направили откритието след като сканирали човешкия мозък по два различни метода. Сканирането на 25 мъже и жени показало, че тази част на мозъка се състои от дузина неголеми части. Получените снимки били съпоставени със снимки на мозъците на маймуни.

Сканирането показало, че в мозъка на макаците няма нищо подобно, независимо от мнението на някои, че именно този примат е най-близкият роднина на човека.

Както съобщава Mail Online 11 от 12-те изучавани участъка били сходни – те били намерени и у хората, и у маймуните и били свързани с други по-отдалечени области в мозъка. Но един – именно този страничен челен полюс на префронталната кора, не е бил открит у приматите.

Различия в устройството на мозъка при човека и маймуната учените са намирали и преди, но новото откритие е особено, тъй като подобно явно изменение в областта, отговаряща за гъвкавостта на мисълта, е забелязано за първи път.

„Ние определихме област в мозъка, която изглежда притежава само човекът”, казва ученият от Оксфордския университет Матю Рашоут.

Този полюс от мозъчната кора се намира в най-предната част на мозъка – по един над всяка вежда. При някои хора той достига размерите на зародиша на брюкселското зеле, ха при други – на мандарината.

Предишни изследвания показаха, че този участък е особено важен при решаването на много задачи едновременно. Например, ако човек реши да направи нещо, този участък ще продължава да извършва оценки за друг избор или ще теоретизира за сметка на това какво би могло да бъде. Тази малка област от мозъка помага на хората да натрупват опит, наблюдавайки чуждите грешки и да ускоряват придобиването на нови навици.

Изследването, резултатите от които са публикувани в списание „Неврон”, показва също така, че човекът има по-голяма проводимост в областите от мозъка, които участват в слушането. Възможно е това да обяснява и способността му да говори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *