28/03/2024

САЩ са най-голямата заплаха за световния мир, показва проучване

САЩ са най-голямата заплаха за световния мир. Това констатира планетарно проучване, проведено от WIN и Gallup International в 65 страни и публикувано в понеделник, 6 януари.

Според проучването, 24% от анкетираните смятат, че най-голямата заплаха са Съединените щати. На значително разстояние зад тях е  поставен Пакистан, 8% от анкетираните са го причислили към разрушителите на мира. Около 6% се тревожат от Китай,  който е на трето място.

Израел заема „почетното“ четвъртото място, заедно с Иран, Северна Корея и Афганистан. 5% от анкетираните смятат, че всяка от тези страни е най-голямата заплаха за мира.

По-надолу в списъка с 4% са Индия , Ирак и Япония. Само 3% от анкетираните смятат, че заплахата за мира може да дойде от Сирия,  2% се страхуват от Русия. Палестинската власт е получила 1%. На същото място в  класацията заедно с палестинците са Великобритания, Германия , Австралия , Южна Корея , Сомалия и Саудитска Арабия.

Около 38 % от анкетираните са заявили , че са щастливи в собствената си страна, докато други са готови да се преместят в друга държава. Според проучването, американската мечта е все още жива : 9% от анкетираните са заявили , че биха искали да се преместят в САЩ, докато 7%  биха се насочили към Канада и Австралия.

Швейцария се ползва с интерес у 6% от анкетираните, 4% искат да се преселят във Франция , 3%  биха искали да намерят щастието си в Германия и Обединеното кралство, както и в Италия и Саудитска Арабия.

Въпреки световната икономическа криза, около 50 % от анкетираните са по-оптимистични за 2014 г. , отколкото са били в навечерието на 2013 година. Настоящата анкета показа също, че сега за първи път след падането на Берлинската стена, хората мислят, че най-добрата година тепърва ще дойде.

Това международно проучване се провежда ежегодно в продължение на 37 години в края на всяка календарна година.

http://30dumi.eu

Снимката е на Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *