20/04/2024

НАСА: Огромен астероид ще прелети опасно близо до Земята през февруари

НАСА публикува актуална информация за астероида DA14. Той е открит от астрономите преди една година и е наречен новият Тунгуски метеорит.

Учените са определили размера на DA14. Той е с параметрите на половин футболно игрище. Диаметърът му е 50 метра. Според оценките им това космическо тяло има извънредно малки шансове да се сблъска със сателити.

Най-голяма опасност представлява разстоянието, на което този астероид ще прелети край Земята. По оценките на учените то е рекордно опасно. Те смятат, че космическият гост с тегло 130 хиляди тона ще премине на дистанция 27 680 км от Земята.

Събитието се очаква на 15 февруари тази година. Подобно приближаване на толкова голям космически обект в историята на планетата ни никога не е имало.

Колкото до плътността на небесното тяло вероятно то е образувано от камък, но не и от лед или метал. Но това все пак е само предположение на учените.

Нека си припомним, че на 15 февруари 2013 г. падна Челябинския метеорит, при който бяха ранени около 1500 човека, а прозорците на много жилища и обществени сгради бяха избити. Хората бяха ранени най-вече от пръсналите се стъкла. Астрономите казват за DA14, че той лети по съвсем различна траектория от тази на Челябинския метеорит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *