25/04/2024

„Икономист“ за доклада на ЕК за България: Депресиращо четиво

Списание „Икономист“ отбелязва по-резкия тон на Европейската комисия към България в публикувания доклад за напредъка в областта на правосъдие и вътрешни работи.

Изданието заимства израза „депресиращо четиво“ от коментара на британския посланик в София Джонатан Алън за доклада, предаде БНР.

Вчера дипломатът написа в Туитър и на български, и на английски:

„Докладът на ЕК е депресиращо четиво. Няколко малки стъпки напред, големи стъпки назад. Румъния определено се справя много по-добре от България. България рискува да бъде оставена настрана, ако румънският напредък продължи“.

Двата доклада разказват две различни истории за напредъка, постигнат в тези области. В България общият напредък все още не е достатъчен и е крехък. Румъния, от друга страна, е предприела някои значителни мерки, отбелязва и „Икономист“.

По-обезпокоителното според Комисията е, че трите различни правителства, които се смениха в България откакто е бил публикуван предишният доклад през 2012 година, не можаха да изградят съгласие за това как да продължат, допълва изданието.

Когато Румъния и България се присъединиха към ЕС през 2007 година, ЕК наложи безпрецедентното условие, което обикновено е запазено за страните-кандидатки за членство – временен мониторинг на реформите в двете балкански държави, за които много хора смятаха, че не са готови да се присъединят към блока.

Седем години по-късно механизмът за сътрудничество все още е в сила, а ЕК не показва признаци, че скоро ще го премахне, пише още в статията, цитирана от „Фокус“.

Вижте целия доклад ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *