18/04/2024

Астрономи за първи път направиха карта на над 100 хил. астероида

С общите усилия на учени от Масачузетския технологичен институт и Парижката обсерватория бе съставена първата по рода си подробна карта на повече от 100 хиляди астероида, летящи в нашата Слънчева система.

Това са космически тела с различна форма и структура, които са разпръснати из цялата Слънчева система. В хода на съставянето на картата на астероидите учените достигат до извода, че астероидите в близкото космическо пространство са много по-разнообразни, отколкото преди се смяташе.

Кои космически обекти са наречени астероиди? Това са сравнително неголеми небесни тела в Слънчевата система, които се движат в орбита около нашата звезда. Те са значително по-малки по маса и размер от планетите и естествените им спътници. Имат неправилна форма, не притежават атмосфера, като астероидите също могат да си имат свои спътници.

Учените се надяват, че изучаването на астероидите ще им помогне по-добре да разберат историята на формирането на нашата Слънчева система.

Новата карта вече навежда астрономите към мисълта за това, че на ранен етап от формирането си нашата звездна система е била подложена на голямо въздействие от страна астероидите и че те са изиграли значителна роля във формирането на Слънчевата система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *