28/03/2024

Кометата ISON ще подари на Земята метеоритен дъжд на Нова година

Кометата ISON, която не можа да издържи на гравитацията и екстремно високите температури при сближаването си със Слънцето, може да поднесе на земните жители необикновен подарък за Нова година.

Облакът от прах и отломки, който се образува след разрушаването на ядрото на кометата, по думите на редица учени, ще пресече траекторията на Земята в новогодишната нощ, а също така и в дните от 2 до 4 януари 2014 г. В резултат на това от Земята е възможно да се наблюдава активен метеорен поток.

По-точна информация за метеорната активност, свързана с кометата, учените ще предоставят по-късно след анализ на движението на разпадналото се на малки  частици космическо тяло.

Важни за такова наблюдение ще бъдат три дни – 4, 16 и 24 декември, когато праховият облак ще пресече орбитите на планетите Меркурий, Венера и Земята. Според астрономите хората няма за какво да се безпокоят, тъй като отломките ще преминат на огромно разстояние от нашата планета.

Така или иначе в периода 2-4 януари ще може да се наблюдава засилена метеорна активност, която няма нищо общо с кометата ISON. Става дума за потока Квадрантиди, за който учените знаят от много години насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *