29/03/2024

Голям болид прелетя над Крим, два метеорита паднаха в Гърция (видео)

Още един падащ болид прелетя в небето над Крим. Космическото тяло е регистрирано в 16,45 в небето над Симферопол на 11 декември на 30 градуса над хоризонта в северозападната част на небето.

Небесният свод бил все още светъл и на него не се виждали звезди. Забелязвала се само Венера. Болидът бил доста ярък, неговата звездна величина била от порядъка на 8-9 m. За сравнение звездната величина на Луната е 12 m.

Изгаряйки метеорът се скрил в плътните облаци. Най-вероятно той се е разпаднал изцяло в атмосферата.

Преди това – на 21 ноември над Крим прелетя друг много ярък болид. Взривът на изгарящото над морето космическо тяло бе толкова силен, че е бил уловен от камери за наблюдение в Севастопол, Симферопол, Ялта и Евпатория.

Други два метеорита паднаха в Атина и Закинтос през последните 24 часа. През изминалите две седмици в южната ни съседка се наблюдава истински метеоритен дъжд.

Както се вижда най-новата партида паднали метеорите сякаш се върти все около България. Нищо чудно и ние да видим зрелищни космически фоерверки. Астрономи прогнозираха, че около Нова година е възможно земните жители да станат свидетели на истински небесен спектакъл от „падащи звезди” – отломки от разпадащата се комета ISON.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *