20/04/2024

Учените намериха място, където често валят дъждове от диаманти

Група астрономи счита, че във високите слоеве на Сатурн и Юпитер може да има диаманти с гигантски размери, а в ниските слоеве на атмосферата на тези планети периодически валят „диамантени дъждове”.

Обяснението на тази приказна за Земята ситуация е много просто. Високата температура в недрата на планетите, а също така и много високото налягане, създават своеобразна фабрика за производство на диаманти. При това става дума за брилянти с размерите на айсберги, представляващи един скъпоценен камък.

Учени достигнали до този извод след анализ на данните за температурата, плътността и налягането в атмосферата на двете планети, събирани в продължителен период от време.

По-конкретно астрономите предполагат, че в атмосферата на Сатурн и Юпитер често се вихрят бури, по време на които част от въглеводородите се превръщат в графит. След това графитът се спуска в ниските слоеве на атмосферата, превръщайки се в микроскопични диаманти. Според теорията, ако температурата и налягането са със стабилни параметри, диамантът може да продължава да расте достатъчно дълго време.

Не всички планетолози подкрепят това предположение. Но Кевин Бейнс от University of Wisconsin и Мона Делитски от California Institute of Technology смятат, че нещата стоят точно така. В края на своя доклад авторите на теорията с усмивка заявяват, че когато до Юпитер достигне космически кораб, диамантите няма да струват толкова скъпо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *