29/03/2024

Учени: Бедността уврежда важни области в мозъка на децата

Бедността в детството свива размерите на областите на мозъка у децата, отговорни за емоциите. Това води до психологически проблеми в по-късния им живот, пишат американски учени в доклад, публикуван в JAMA Pediatrics .

Joan Luby от Университета на Вашингтон в Сейнт Луис и нейните колеги изследвали ефектите на депресията върху мозъка на детето.  В рамките на няколко години те наблюдавали 305 деца от предучилищна възраст, а когато станали на 6 до12 години им направили компютърна томография, за да оценят развитието на мозъците им.

Установено било, че в сравнение с децата от богати семейства, у  децата от бедни семейства били по-малки по размер две области на мозъка –  на отговорната за емоционалното здраве на човека, както и на хипокампуса, участващ във формирането на емоционалната памет и прехода от краткосрочна към дългосрочна.

Luby и нейните колеги предполагат, че причината за тази промяна е бедността и свързаните с нея стресови ситуации (от чести смени на училища до неблагоприятна атмосфера в семейството). Учените отново анализирали томограмите на 145 деца, като обръщали внимание на големината на семейството и приходите му.

В допълнение те провели следния “тест за търпеливост”: по време на посещения в клиниката на родителите давали документи за попълване, а на децата – пакет с подарък, който те не трябвало да отварят, докато възрастните попълвали документите. Така учените провокирали ситуация, при която детето, което не може да чака да отвори подаръка, ще действа на нервите на майката. У деца, чиито родители по време на експеримента били търпеливи, промените в структурата на мозъка били по-малки от онези, чиито родители не показвали “талант” за възпитание.

Промените в структурата на мозъка, причинени от стрес в детството може да доведат по-късно в живота до депресия, до затруднения в обучението, неспособност за справяне с психически напрежения.

Ето защо, според авторите, е необходимо родителите да се научат правилно да се занимават с децата си и да ги подкрепят, както и да се въведат допълнителни училищни образователни програми.

Read more: http://30dumi.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *