18/04/2024

Повишената сеизмична активност на Йелоустоун разтревожи учените

Общо 130 земетресения са били регистрирани в Йелоустоунския национален парк между 10 и 15 септември, се казва в прессъобщение на Университета на щата Юта. Повечето от тях са били прекалено малки за сетивата на човека и не са почувствани.

Боб Смит е геофизик, който е прекарал последните 53 години в наблюдение на сеизмичната активност в района на калдерите (бл. ред.: това са кратери, хлътнали навътре, наричат ги още казани, котли) на Йелоустоун. За цялото това време, разказва геофизикът пред Associated Press, едва неотдавна му се наложило да стане свидетел на едновременно две или серия земетресения. След това – през миналата седмица, Смит регистрирал повторение на явлението.

„Това е доста впечатляващо, казва Смит. Как един рояк е взаимосвързан с друг, може ли една серия трусове да предизвика друга серия или обратното?”. Отговорите на тези въпроси не са известни, макар Смит да заявява, че „не се съмнява”, че последните два са били свързани.

По данни от сеизмологичната станция при Университета на Юта поредицата земетресения са започнали на 10 септември и са концентрирани около езерата на Люис, басейна на Долния гейзер и на северозапад в басейна на гейзера Норис.

„Трябва да се отбележи, че голяма част от сеизмичната активност в Йелоустоунския парк е на рояци”, се отбелязва в съобщението за пресата. „Това е доста необичайно, ако говорим честно, казва Смит като припомня, че земетресенията изобщо не се усещат от хората, докато не достигнат 3-та степен по скалата Рихтер.

Магнитудът на последните земетресения е бил от 0,6 до 3,6.

Б.ред.: Под парка Йелоустоун се намира най-големият супер вулкан на планетата ни. Според някои учени ако той изригне, може да стане причина за тоталното унищожаване на живота на Земята. Ето защо промените в поведението му предизвикват тревога у учените.

На снимката: Морнинг Глори -Йелоустоун

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *