29/03/2024

Пет удивителни места в България – малцина знаят за тях

Страната ни е толкова богата на природни и исторически забележителности, че не е възможно да знаем всички. След като взехме за пример максимата „Опознай родината, за да я обикнеш“, събрахме пет уникални места у нас, които малко хора са посетили.

Разбоишки манастир „Въведение Богородично“Намира се в дефилето на река Нишава, близо до село Разбоище и на 11 км от град Годеч. Той е скален манастир, чиято църква е вградена високо в скалите, а останалите сгради се намират в равнината. Още от Средновековието пещерите около днешния манастир са обитавани от монаси. По-късно в него е отсядал и Васил Левски.

Манастирът е разрушаван три пъти, като едва в средата на 20 в. три монахини се заемат да го възстановят.

Днес той е действащ и са запазени част от стенописите му. В него се съхранява старопечатен български миней от 1869 г.

Божи мост (Жабокрек)

Божият мост, известен и като Жабокрек, е естествен скален мост, който се намира на около 15 км от Враца. Той е висок 20 м и широк около 25 м. Тунелът, който се е образувал от малка рекичка, течаща под моста, е дълъг 100 м. През лятото реката пресъхва и остават малки езерца с жаби, от където идва и името Жабокрек.

Скалният феномен е обявен за природна забележителност през 1964 г.

Заслон Орлово гнездоМалката къщичка се намира на скалите на 300 м над река Искър, в близост до Лакатник. Представлява заслон за алпинистите. Закрепена е за скалата с метални пръти и до нея може да се стигне единствено с алпинистка екипировка.

Създаден е от четирима катерачи през 1938 г. Днес е част от природен парк “Врачански Балкан” и покрай него минава екопътека.

Храм кладенец Пусто ГърлоОткрит е при разкопки през 1972 г. в местността Пусто Гърло, в близост до село Гърло и Брезник. Смята се, че е изграден през ХІІ-Х в.пр.Хр. и е свързан с културата Нураги.

Представлява сложно съоръжение, изградено изцяло под земята. По стъпала се стига до кръгла зала. На пода й има изкопан кладенец, който днес е затрупан.

Този тип паметници, наречени нураг, се срещат основно в Сардиния и в много малко други части от света. Над храма е имало светилище, като днес около мястото е обрасла гора. Въпреки това културното съоръжение е изцяло запазено, което го превръща в уникален археологически паметник.

Ковачевско кале

Това е късноримска крепост, която се намира близо до град Попово. В миналото районът е бил на дъното на море, за което свидетелстват намерените останки на мекотели.

Смята се, че Ковачевското кале е построено през IV век. Крепостната стена е имала 17 кули и две порти. Крепостта е разполагала с водопровод.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/5-unikalni-mesta-v-Bulgariya,-za-koito-ne-ste-chuvali/nid-114110.html

Снимките са от интернет

One thought on “Пет удивителни места в България – малцина знаят за тях

  1. Снимките са хувави,постинга – интересен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *