29/03/2024

Местан скочи срещу Станишев заради скандала „Пеевски“

Лютви Местан опроверга Сергей Станишев за това, че Делян Пеевски е бил предложен за шеф на ДАНС от ДПС.

Местан дори заяви, че всъщност Пеевски не е встъпвал в длъжност, макар да даде интервю като такъв от кабинета си.

Местан коментира темата в сутрешния блок на bTV, след като преди два дни лидерът на БСП обяви, че кандидатурата на Пеевски, която постави началото на най-големите граждански протести у нас, „логично“ е била предложение на ДПС.

„Много силно се надявам г-н Станишев да е имал предвид единствено безспорния факт, че два мандата г-н Пеевски е депутат от ДПС. Аз няма да споря със Станишев, още по-малко задочно. Решението беше обща политическа отговорност”, заяви Местан.

Той припомни, че лично премиерът Пламен Орешарски е заявил, че предложението е съвместно и е предмет на обща отговорност.

Местан опроверга лидера на левицата и за това, че Пеевски е член на ръководството на ДПС. Медийният магнат, който е и непрактикуващ следовател, изобщо не бил член на партията, защото магистратите нямат това право. Това била и една от причините да бъде предложен за шеф на ДАНС.

След като бе многократно попитан каква е била кандидатурата – политическа или експертна, Местан отговори, че била политическо-експертна. Той обаче не можа да обясни какви точно са експертните качества на Пеевски за този пост.

„Случаят „Делян Пеевски” за ДПС е изчерпан, политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до този казус. Става дума за един добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса „Пеевски“. Темата е приключена за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност”, подчерта още партийният лидер.

Не е изчерпан, г-н Местан, тепърва този случай ще бъде изучаван и даван за пример, как група хора облечени в политическа власт се опитаха да приватизират националната сигурност на държавата чрез поставянето на едно лице с ”високо непрофесионални и…
Петров

На въпрос как това е възможно, след като в деня на назначаването си Пеевски даде интервю от кабинета на директора на ДАНС, Местан повтори, че той не е подписвал и реално не е станал шеф на агенцията. Лидерът на ДПС обаче не можа да отговори как така в такъв случай той е събрал подчинените си.

В интервюто на 14 юни пред Валерия Велева от в. „Преса“, „само час, след като е избран от парламента“, Пеевски заяви, че е много добре приет в ДАНС с думите:

„Кабинетът е абсолютно изпразнен. Започвам веднага работа, държавата не чака. Направих първо среща с моите предшественици, г-н Казаков беше тук. Заедно с директорите го изпратихме с достойнство. Ще работя утре и вдругиден, в понеделник ще направя съвещание с ръководния екип“.

След като същата вечер обаче над 10 000 души излязоха на протест, на другия ден Пеевски разпространи изявление, в което обяви, че е готов да приеме ново решение на Народното събрание, с което да се отменят избирането му.

На 19 юни БСП и ДПС отмениха решението си. Тогава Лютви Местан заяви, че неговата парламентарна група ще пита Конституционния съд (КС) какъв е статутът на Пеевски в такъв случай, като до решението той няма да влиза в парламента и да получава депутатската си заплата.

Два дни по-късно ГЕРБ внесе искане в КС  с настояване за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител.
КС още не се е произнесъл.

Коментарът на Борисов

„Г-н Пеевски сега е разбрал, че ако му беше приета кандидатурата, щеше да има големи проблеми за него самия, защото щеше да бъде използван от двете партии – ДПС и БСП, продължи Борисов. И да бъде каран да върши мръсната работа“, коментира по-късно пред журналисти Бойко Борисов.

Според лидера на ГЕРБ уж не се знае кой е инициирал назначението му за ДАНС, но той смята, че това е Станишев, а не Ахмед Доган, когото продължава да смята за голям политик.

Комисия срещу „калинките“ в ГЕРБ

Лютви Местан показа документи, които, по думите му, доказват механизмите, по които се е кадрувало по време на ГЕРБ и за които ДПС вече обяви. Той съобщи, че ще поискат сформиране на специална анкетна комисия, която да проучи всички скандални назначения на „калинки“ от управлението на Бойко Борисов.

От Форума: Не е изчерпан, г-н Местан, тепърва този случай ще бъде изучаван и даван за пример, как група хора облечени в политическа власт се опитаха да приватизират националната сигурност на държавата чрез поставянето на едно лице с ”високо непрофесионални и…

Петров

http://dnes.dir.bg/news/deljan-peevski-lutvi-mestan-izbori2013-14957182

Снимката е на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *