25/04/2024

„Хъбъл“ засне загиващ аналог на Слънцето

Астрономите, работещи с телескопа „Хъбъл”, фотографираха водородната звезда Кампбел в съзвездието Лебед (HD 184738), която е на финалната права на своята еволюция.

Изображението позволява да си представим как ще изглежда нашето Слънце след около 5 милиарда години, когато в процеса на разширяването си, ще унищожи околните планети. Фотографията и нейното описание са качени на сайта на НАСА.

Според съвременните астрономически представи с изчерпването на запасите от термоядрено гориво Слънцето силно ще се разшири и ще погълне близките планети, в това число и Земята. Това според астрономите ще се случи след около 5 милиарда години.  Голяма част от веществото на звездата ще бъде изхвърлена в околното пространство, а оставащото ядро ще се превърне в бяло джудже.

Именно такава картина може да се наблюдава на изображението на HD 184738 – потоците вещество се виждат на фотографиите като червено-оранжеви облаци. Водородната звезда Кампбел се отнася към редките звезди WC, в списъка на които влизат старите звезди със слънчева маса. Наред с по-масивните светила WN те се наричат звезди на Волф-Райе. Представителите им си приличат в това, че те са заобиколени от облаци изхвърлено вещество и имат висока светимост. Те се различават по спектъра на преобладаващите елементи – звездите WC имат много въглерод и кислород, но малко азот.

Звездите от този клас са открити през 1867 г. от астрономите Карл Волф и Жорж Райе. В Млечния път към настоящия момент са открити 230 такива звезди. Тяхната средна светимост превишава около 4000 пъти тази на нашето слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *