20/04/2024

Нападат Сирия до дни, светът – пред нова опасна война

Reuters, позовавайки се на източници от сирийската опозиция,  разпространи съобщението, че американската атака срещу Сирия ще се случи в следващите няколко дни – до неделя.

Агенцията предава думите на един от лидерите на опозицията: “Дадоха ни да разберем, че  атаката ще се случи в следващите няколко дни, за да се предотврати по-нататъшното използване на химически оръжия от Асад, а и защото е необходима подготовка за мирните преговори в Женева.”

Изказвания са направени  в кулоарите на срещата  “Приятели на Сирия” в Истанбул.

По време на срещата, бившият посланик на САЩ в Сирия Робърт Форд е казал на Aхмед Джабра, че трябва “да се очаква подходяща по мащаб на зверствата акция, която завинаги ще обезсърчи Асад да използва химически оръжия.”

Джабра е  предложил на американците списък с 11 цели, които трябва да бъдат подложени на удари. Сред тях е  военното  летище Мезе в Дамаск, ракетната база Кутейфа на север от града и базата на четвъртата  механизирана дивизия на Махер Асад.

Според NBC News  атака може да се очаква още по-рано – в четвъртък.

Незабавна атака е поискал началникът на генералния щаб на Свободната сирийска армия ген.  СалимИдрис, който заяви : “Ако няма атака ние се опасяваме, че в близките дни, а не в следващите няколко седмици, Асад отново ще  използва химически оръжия – само че в много по-голям мащаб, може да загинат 20, 30 хиляди души.”

Русия днес е евакуирала от Сирия 180 свои граждани. Според различни оценки на територията на Сирия живеят  до 30 000 руски граждани.

Read more: http://30dumi.eu/2013/08/siriya-ataka-v-chetva-rta-k-opozitsiyata-e-dala-spisa-ka-s-tselite/#ixzz2dF7NT1LG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *