20/04/2024

Синият гигант удиви астрономите

До най-голямата газова планета в Слънчевата система – Нептун, беше открита още една луна. Тя е 14-та поред. Откриването на новия спътник направиха специалисти на НАСА с помощта на телескопа „Хъбъл”.

Луната се намира в орбита на 105 хил. километра от повърхността на Нептун и е само 20 км в диаметър, съобщава CBC News. Космическият сателит извършва една обиколка около своята планета за 23 земни часа.

Новата луна, която е най-малкият спътник на Нептун, бе наречена S/2004 N. По думите на астрономите тя не е била открита толкова дълго, тъй като е много мрачна – светимостта й е 100 милиона пъти по-малка отколкото най-малката звезда, която може да се види с невъоръжено око от Земята. Дори „Вояджър-2”, прелетял покрай Нептун през 1989 г., не успял да я открие.

Астрономът Марк Шоуолтър уточнява, че при търсенето на новата луна са били изучени десетки снимки на „Хъбъл”, направени в периода от 2004 до 2009 г. На тях намерили „бели точки”, които впоследствие били признати за нови спътници. Шоуолтър добавя, че повече подробности за S/2004 N1ще бъдат предоставени в близките месеци.

Нептун е осмата и най-отдалечена от Слънцето планета – 30 пъти по-далече отколкото е Земята спрямо нашата звезда. Масата на студения газов гигант превишава земната 17 пъти, а диаметърът – почти четири пъти. Нептун е кръстен на името на римския бог на морето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *