29/03/2024

Орешарски назначи компрометирани личности за областни управители

Напук на протестите правителството назначи още четирима областни управители – на Софийска област, Варна, Перник и Силистра. Трима от тях са свързани със скандали.

За управител на Софийска област е назначен Емил Иванов. Името на депутата от ДПС беше лансирано още преди месец, но временно замразено заради негативната обществена реакция.

Иванов беше областен управител по време на Тройната коалиция от 2005 до 2009 г. Тогава той стана известен с разпродажбата на безценица на над 38 000 дка гори в района на Своге на частни лица, близки до ДПС.

Преди това Иванов бе два мандата кмет на Своге и се прочу с модела за „частна община“. По информация в медиите тогава той е овладял 90% от местната икономика чрез обръч от над 30 фирми.

През 1990 г. Иванов е осъден на 2.5 години затвор за нанасяне на средна телесна повреда на Георги Атанасов, тогавашен управител на Клуба на културните дейци в Своге.

В съобщението на правителствената информационна служба се посочва, че Иванов е роден през 1965 г., завършил е магистратура „Публична администрация“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград и е магистър по „Екология и опазване на околната среда“ от Великотърновския университет.

Варна

Иван Великов поема ръководството на областната администрация във Варна. От поста е бил освободен по негова молба досегашният областен управител Коста Базитов.

Великов беше съден за това, че е поискал от свой колега в районна прокуратура в Девня да промени мярка за неотклонение на обвинена в измама, но беше оправдан.

Той е роден през 1969 г. Завършил е висше юридическо образование в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работил е като следовател в окръжната следствена служба във Варна. Бил е юрисконсулт в „Полимери“ ЕАД-Девня. По-късно прокурор и адвокат. От 2008 г. е директор на дирекцията „Правно-нормативно обслужване“ при община Варна.

Перник

Областен управител на Перник става Михаил Михайлов. Той беше уволнен от кметицата Росица Янакиева от БСП заради съмнения за злоупотреби с държавните пари след земетресението. Заради назначението му се очаква напрежение в партията.

Михайлов е роден е през 1966 г. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Архитектура“. Работил е като управител и проектант. От 2007 до 2012 г. е зам.-кмет по строителството в община Перник.

Силистра

Начело на областната управа в Силистра ще бъде Насуф Насуф. Роден през 1966 г. Завършил е Аграрния университет в Пловдив – специалност „Инженер-агроном полевъд“. Бил е кмет на община Главиница осем години.

За временно изпълняващ длъжността областен управител на Хасково до назначаването на титуляр е определен сегашният зам.-областен управител Кадир Исов.

http://dnes.dir.bg/news/oblastni-upraviteli-mil-vanov-14426553

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *