20/04/2024

Лекари потвърдиха силното влияние на пълнолунието върху здравето ни

В продължение на хилядолетия хората вярвали, че пълната Луна притежава магическа сила. Според легендите именно при пълнолуние се активизирали вампирите, върколаците и вещиците.

В наши дни приближаването на поредното пълнолуние не кара хората да се окичват с амулети и да изричат молитвени думи. Но лунните календари, предсказващи най-доброто време за извършване на хирургически операции или козметични процедури, все още са много популярни.

У скептиците подобни вярвания, основаващи се на фазите на Луната, предизвикват единствено снизходителни усмивки. Но изявление на американски хирурзи, направено през миналата седмица, свидетелства, че пълнолунието действително оказва въздействие върху човешкия организъм.

Лекарите забелязали, че нивото на смъртност сред хората, прекарали операция на сърцето по време или веднага след пълнолуние, е значително по-малко.

„Ние установихме, че шансовете за бързо възстановяване бяха значително по-големи при онези пациенти, които се подложиха на оперативна намеса веднага след като Луната започна да намалява. Също така констатирахме, че пълнолунието намалява продължителността на пребиваването на такива болни в лечебните заведения”, казва кардиохирургът Франк Селке (Frank Sellke).

Доклади на американски лекари потвърждават думите му. Действително хората, които са направили операция по време на пълнолуние, са престояли в болниците средно около десет дни. А пациентите, оперирани през други фази от лунния цикъл, прекарали в лечебните заведения средно около 14 дни.

Този вид лунно влияние, известно като „ефектът Трансилвания” (Transylvania effect), отдавна привлича вниманието на медицинските експерти и ги подтиква старателно да изучават природата на това явление.

Така например лекари в централната болница на град Аугсбург – Германия, анализирали историята на заболяванията на 16 хиляди пациенти със сърдечни проблеми и открили, че броят на сърдечните пристъпи значително се намалява в продължение на три дни след новолунието.

Някои експерти считат, че такива изменения могат да бъдат предизвикани от гравитационното притегляне на Луната, влияещо върху функциите на сърцето и потока на течностите в организма на човека. В полза на тази теория говорят резултатите от изследванията на британски уролози, според които по време нае пълнолуние се увеличава броят на пациентите с бъбречни колики.

Луната обаче влияе не само върху функциите на сърдечно-съдовата и отделителната системи, но и върху мозъка. Холандски изследователи са установили, че случаите на неотложна хоспитализация на психично болни се увеличават в периодите на пълнолуние.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *