25/04/2024

Възмутително: Пеевски – с достъп до топ секретите на ДАНС преди назначението

Делян Пеевски е получил документ за достъп до най-високото ниво на класифицирана информация – „Строго секретно“, дни преди да бъде избран за председател на ДАНС и то по експресна процедура.
Това потвърждава председателят на Държавната агенция по сигурността на информацията (ДКСИ) Борис Димитров пред вестник „Сега“.

В агенцията се намират регистрите на всички издадени, отнети и прекратени удостоверения и сертификати. Самите сертификати за достъп до различните нива на държавна тайна се издават от Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

„Достъпът му е бил издаден на 11 юни“, обясни Димитров.

Това е три дни преди Пеевски да бъде избран от парламента за шеф на ДАНС и три седмици след като той се е заклел като депутат.

Нормалната процедура обаче за осигуряване на достъп отнема най-малко месец, обясниха експерти.

Димитров заяви, че не разполага с информация в какво качество Пеевски е получил достъп до класифицирана информация.

Първа точка в дневния ред на парламента днес ще бъде въпросът за оттеглянето на Делян Пеевски като председател на ДАНС и за евентуалното възстановяване на депутатските му права.

ГЕРБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд, ако Пеевски бъде върнат отново като депутат. Намерението на ДПС е Пеевски да се върне в парламентарната им група.

Сергей Станишев и Лютви Местан признаха избора на Пеевски за председател на ДАНС за тежка политическа грешка.

http://dnes.dir.bg/news/dans-deljan-peevski-14205759

One thought on “Възмутително: Пеевски – с достъп до топ секретите на ДАНС преди назначението

  1. E кой му е дал документа за „достъп до най високото ниво на класифицирана информация? Това никой и никъде не обясни…Аз незнам дали той е мафиот,но тези,който го забъркаха в тази каша са си баш мафиоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *