19/04/2024

Лъжа и закрепостяване откри КЗК в регулациите за парното

Комисията за защита на конкуренцията предлага топлофикациите да нямат право да „закрепостяват“ клиенти, като им забраняват да демонтират радиаторите. Изчисляването на сметките е несправедливо, смята КЗК.

Комисията се самосезира по съмнение в конфликт между нормативната уредба и правата на потребителите.

Антимонополната комисия настоява за по-справедлив начин за изчисляване на дължимите сметки за сградна инсталация, а потреблението на топла вода да се прецизира чрез поставянето на допълнителни измервателни уреди.

В анализа на КЗК има констатация, че Законът за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването нарушават конкуренцията на пазара и лишават потребителите от избор при снабдяването с топлинна енергия.

Констатирана е липса на ефективен санкционен механизъм, който да принуди некоректните потребители да монтират водомер за топла вода в имотите си, което дава възможност потреблението им да бъде изчислявано на база. Това от своя страна води до некоректно разпределение на топлинната енергия между отделните потребители, смята КЗК. Тя препоръчва в нормативната уредба да бъдат предвидени ефективни санкции за тези некоректни потребители.

Какво още констатира и препоръча КЗК:

Некоректно разпределение на разходите за топла вода между отделните потребители в сградата. В момента разпределението се извършва по формула, при положение, че съществува техническа възможност за монтиране на допълнителни топломери в абонатните станции.

Общото събрание на живеещите в сградата, а не топлинните счетоводители да вземат решение за това, как да се заплаща топлинната енергия за сградната инсталация.

Да се отмени забраната за демонтиране на радиатори от апартаментите

Да бъде разрешено демонтирането на радиатори извън отоплителния сезон

КЗК се противопоставя и на ограничения потребителски избор при смяна на топлинен счетоводител.

Съседите в един блок да могат да монтират уреди за дялово разпределение от различни модели и купени от различни търговци.

Така разписана, нормативната уредба ограничава възможностите за появявянето на алтернативни доставчици на топлинна енергия.

КЗК е изпратила становището си до Народното събрание, което има власт да промени разпоредбите, както и до министъра на икономиката, енергетиката и туризма, който би могъл да прояви активност във внасяне на проекта за изменение за гласуване в парламента.

Комисията предлага промени в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването.

http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzia-kzk-14065247

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *