24/04/2024

Kaква е заплатата на директора на ФБР?

Сегашният директор на ФБР Робърт Мюлер през септември официално ще напусне поста си. Но в Сената вече е насрочено заседание за одобряване на назначаването на неговия приемник, който трябва да е 52-годишният Джеймс Коми.

Журналистите от “Гласът на Америка” решиха да се поинтересуват в какво се заключава работата на  бюрото, какви задачи решават ръководителите му и  какви пари взимат за това.

Основните задачи на Федералното бюро за разследване са   защита на САЩ от терористични атаки, противодействието на чужди разузнавателни служби, борбата с кибер- и престъпността на белите якички, корупция,  особено тежки престъпления и други престъпления.

В щата на ФБР днес има повече от 36 хиляди служители, а бюджетът му за 2012 г. възлиза на 8,1 млрд. долара. Директорът на ФБР е със заплата 179 700 долара на година. Кандидатурата за поста директор на ФБР предлага президентът на САЩ, но назначаването му изисква одобрението на Сената.

Забележително е, че в историята на  ФБР мнозинство от директорите не са са от служителите, които са  направили кариера в самото ведомство, но всички те имат юридическо образование и опит в работата в областта на правоприлагането. Прекият ръководител на  директора на ФБР е министърът на правосъдието – генералният прокурор на САЩ.

В момента директорът на ФБР не може да заема длъжността   повече от десет години, и не може да бъде назначен на този пост в бъдеще. Тези регламенти са разработени като начин за  борба с корупцията. Въпреки, че за такава сериозна длъжност  се правят изключения. Например, мандатът на настоящия ръководител на ФБР Робърт Мюлер беше удължен с две години. Въпреки това, по-голямата част от директорите на ФБР не са изкарвали 10-годишен период, или са минавали на  държавна служба, или са преминавали на друга позиция.

Изключително дълго заема поста само първият директор на ФБР Дж. Едгар Хувър. Той ръководи  структурата почти 48 последователни години. През 1924 г. Хувър оглавява следствената служба към Министерството на правосъдието на САЩ (предшественик на ФБР), през 1935 г. той създава ФБР, и напуска поста си през 1972 г. – посмъртно. Тогава той е  на 77 години. През цялото това време  Хувър е бил един от най-влиятелните хора във Вашингтон.

Президентът на САЩ има право да отстрани директора  на ФБР от длъжност, а причините за такова  решение в закона не са ясно посочени. В цялата история на тази специална служба това се случва само веднъж – William Seshens, чиято кандидатура през 1987 г. единодушно е одобрена от Сената  шест години по-късно беше свален от президента Бил Клинтън заради “важни въпроси, свързани с изпълнението на служебните му   задължения.”

Заслужава да се отбележи, че от 2004 г. директорът на ФБР не разполага с пряк достъп до президента на Съединените щати. Той докладва на директора на  националното разузнаване, координиращ работата на всички разузнавателни агенции на САЩ, който от своя страна информира президента.

http://30dumi.com/2013/06/kolko-zarabotva-direktora-t-na-fbr/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *