24/04/2024

Изненада! За 15 минути парламентът избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС!

За 15 минути и с единствено защитно изказване на лидера на БСП Сергей Станишев парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС (Държавна агенция „Национална сигурност“). Номинацията му беше представена от премиера Пламен Орешарски.

Пеевски беше избран със 114 гласа „за“, десет бяха „против“, а един се въздържа.

В изказването си Станишев заяви, че вярва на Пеевски. Поемайки тежкия кръст, ще поеме своята отговорност, защото България в момента се нуждае от стабилност, заяви лидерът на БСП, който вече е разговарял за отговорностите на поста с депутата от ДПС. Станишев припомни, че самият той го беше уволнил като заместник-министър по времето на Тройната коалиция. Съдът обаче го оправда по всички обвинения, заяви Станишев.

Това е краят на столетницата днес, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Толкова съм сащисан от това, което чух, че дори не мога да повярвам, че това предложиха“, каза той. БСП вече не съществува като партия. Честитя на г-н Пеевски новия пост, каза той.

Само няколко минути, след като Пеевски беше официално избран за шеф на ДАНС, в социалните мрежи започнаха да се появяват призиви за протести. Във Facebook вече има организирана група за протест пред Министерски съвет от 18.30 ч. срещу назначението.

След като в сряда президентът Росен Плевнелиев пусна промените в Закона за ДАНС, днес новите текстове са публикувани в „Държавен вестник“. В приетите промени е записано, че председателят на ДАНС се избира от парламента по предложение на министър-председателя за срок от пет години (толкова ще е и мандатът на заместниците му).

Тази сутрин депутатите изненадващо решиха да включат извънредна точка в дневния ред на заседанието си за избор на председател на ДАНС.

При изричането на името Делян Пеевски като предложение за шеф на ДАНС групата на ГЕРБ реагира бурно.

След това Димитър Главчев от ГЕРБ поиска прегласуване и влязоха повечето депутати от ГЕРБ. Резултатът показа 116 „за“, 87 „против“ (всички от ГЕРБ) и един „въздъжал се“. „Атака“ не участва в гласуването.

Депутатите от ГЕРБ бяха видимо изненадани от факта, че промените в Закона за ДАНС вече са обнародвани. Те бяха неподготвени и за обсъждането на точката с номинацията на Пеевски.

Красимир Ципов от ГЕРБ коментира назначението на Пеевски така: „Сбъднаха се всичките ни най-големи опасения, че промените в ДАНС и МВР имат една единствена цел – да се създаде мощна и безконтролна политическа полиция от типа на ДС в най-лошите години на комустическия режим, която ще се занимава само и единствено с най-уродливата репресия върху българските граждани“.

Миналата седмица промените в Закона за ДАНС, вкарани от депутати от БСП и ДПС, часове след началото на работата на новия парламент, бяха гласувани в зала. Тогава народните представители от ГЕРБ заявиха,че ще искат от президента Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради промените. Според бившия заместник вътрешен министър Веселин Вучков законопроектът не вещае нищо добро.

Между първото и второто четене на промените в Закона за ДАНС се оказа, че депутатите са увеличили с една година мандата на шефа на ДАНС. Според промяна в Закона за съдебната власт пък, ако съдия, прокурор или следовател бъде избран за председател и зам.-председател на ДАНС, мястото му в съдебната система се пази, а стажът който прекара в ДАНС, се брои и за стаж в съдебната система.

Досега това правило беше валидно за магистрати, които са избрани за министри, заместник-министри или депутати като от този текст най-често се възползваше депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Той е магистрат от 2005 г., но е бил на работното си място в следствието само осем месеца, като в останалото време беше министър, депутат и заместник-министър. Но към момента има осем години специализиран юридически стаж – с промените в Закона за ДАНС той стига, за да бъде оглавена агенцията.

Орешарски предложи и Цветлин Йовчев за вицепремиер.

http://dnes.dir.bg/news/deljan-peevski-izbori-2013-14164434

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *