23/04/2024

Учени: Тайната на щастието – да живеем близо до дървета

Старият императив, че в живота си човек трябва да е построил дом, да е отгледал деца и да е посадил дърво, се оказва недостатъчен, за да бъде отделната личност щастлива.

Според английски учени е необходимо човекът да живее до дървета, тоест – да се върне към природата. От това, разбира се, не следва, че градските жители колективно трябва да се преселят в горите. Но е достатъчно да живеят до паркове или градини. И тогава прекрасните чувства на умиротворение и хармония ще успокоят изтерзаните от стрес души.

Това ние го усещаме интуитивно. Но учените от Университета на Ексетър са направили продължителни наблюдения и са доказали, че само в природата човек става оптимистичен и щастлив.

Специалистите направили продължително наблюдение на 5000 семейни и на десетки хиляди самотни хора, преселили се в градовете. Всички участници в проекта потвърдили, че когато са живели в непосредствена близост до природата са били далеч по-щастливи и не са страдали от различни видове фобии.

Но най-главният и неочакван извод е: състоянието на човека, който е близо до природата, може да се сравни със щастливата еуфория на влюбените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *