20/04/2024

Учени: Ползите от отказването от солта са съмнителни

Интересно изследване е проведено в университета в Пенсилвания. Учените стигнаха до извода, че диетата с минимално съдържание на сол няма никакви предимства за здравето на човека. А всички нас от деца ни учат, че солта е „бялата смърт”.

Няма никакви доказателства, че употребата на по-малки от препоръчваните от диетолозите дневни количества сол, ще подобрят здравето ни. И поради това няма никакви причини желаещите да ограничават своята норма сол до обем по-малък от чаена лъжичка на ден.

Разбира се – всичко това се отнася за здравите хора. Онези, които имат бъбречни, или сърдечни или някакви други здравословни проблеми или пък изрично препоръчан от лекар хранителен режим, трябва да се придържат към препоръчаната им диета.

Да припомним, че препоръчваната доза сол е около 2300 мг на ден. А за хората, които са изложени на голям риск от развитие на различни заболявания – не повече от 1500 мг на ден.

Очевидно както и в повечето неща от живота на тази наша планета – всичко е въпрос на мярка. Човек може да умре от глад, но може да се разболее и да умре и от редовно преяждане.  Да не говорим, че в забързаното ни ежедневие хората все повече се изхранват с индустриално приготвени продукти.

А там вече наистина нямаме голям избор – в повечето от храните от първа необходимост в България солта (заради удължаване срока на годност) се хвърля със щедри шепи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *