29/03/2024

Мaфиотските държави: Организираната престъпност превзема властта

В мафиотските държави като България, Гвинея-Бисау, Черна гора, Мианмар (Бирма), Украйна и Венецуела, националният интерес днес е неразривно преплетен с интересите на организираната престъпност, твърди в свой анализ Мойзес НАИМ*

Световната икономическа криза е най-доброто време за международните престъпници. Използвайки срива на икономиката, разполагащи със солидни  парични резерви,  престъпните организации имат възможност да си купят много изгодно намиращите се  в свито финансово състояние потенциално печеливши компании.

Повсеместното затягане на фискалната политика принуждава държавите да продължават свиването на бюджетите на правоприлагащите органи и на съдебната система. Милиони хора губят работата си и затова е много по-лесно да бъдат убедени да нарушат закона.

Огромният брой  на безработните специалисти в областта на финансите, счетоводството, информационните технологии, право и  логистика значително увеличи предлагането на пазара на труда на таланти  от световна класа за престъпните картели. В същото време филантропите в света свиват благотворителните си програми, което води до финансов дефицит в изкуството, образованието, здравеопазването и други области.

Но криминалните елементи с удоволствие запълват този вакуум в замяна на достъп до политиката, социалната легитимност и обществената подкрепа. Техните дейности обикновено се характеризират със завидна доходност и постоянна наличност на средства, което означава висока степен на ликвидност на активите им – солидно предимство по време на глобалната кредитна криза.

Но съюзяването на заклети врагове и рязкто намаляване на ресурсите не са единствените проблеми пред полицейските управления, прокурорите и съдиите. През последните години реална форма придобива нова заплаха – мафиотската държава. Престъпниците по цялото земно кълбо се внедряват в правителствата в безпрецедентен мащаб.

Налице е обратният процес: вместо  да ликвидират мощните банди, някои правителства предпочитат да вземат под контрол незаконната им дейност.

Правителствените служители на мафиотските държави активно са заети да обогатяват себе си, своите семейства и приятели чрез използването на паричния поток, физически ресурси, политическо влияние и глобални връзки с престъпните синдикати, за да укрепват и разширяват собствената си власт.

Всъщност лидерски позиции в някои от най-печелившите незаконни дейности в света са заети не само с професионални престъпници, но и от   висши държавни чиновници, законодатели, ръководители на разузнавателните служби, ръководителите на полицейските служби, офицери от армията, а в крайни случаи – дори и от държавните глави и членовете на техните семейства.

Сегашното сливане на правителствата с престъпността рязко контрастира с по-ограничените условия на тяхното сътрудничество в миналото. Правителствата и силите за сигурност, включително в демократичните държави, все по-често привличат криминални елементи към  контрабандата на оръжия за бунтовници от други страни и дори към физическо елиминиране на враговете в чужбина.

Като най-известен  пример затакава безотговорност може  да се посочи опитът за привличане  на американската мафия в операцията за отстраняване на Фидел Кастро през 1960 г.

Но за разлика от една нормална страна мафиотската  държава не разчита само от  време на време на помощ от страна на престъпни групи в постигането на специфични цели на външната политика. Висши чиновници от  мафиотските държави са представителни играчи (ако не и лидери) на престъпни дейности, а защитата и насърчаване на интересите на този бизнес за тях е  официален приоритет.

В мафиотските държави – такива като България, Гвинея-Бисау, Черна гора, Мианмар (Бирма), Украйна и Венецуела, националният интерес днес е неразривно преплетен с интересите на организираната престъпност.

* Мойзес НАИМ – старши научен сътрудник на  Фондация Карнеги за международен мир и автор на книгата “Беззаконието: как контрабандисти, търговци на роби и роботърговци доминират в световната икономика”.

Foreign Affairs

Read more: http://30dumi.eu/2013/05/mafiotskite-da-rzhavi-organiziranata-presta-pnost-prevzema-vlastta/#ixzz2UHEzgKYL

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *