25/04/2024

Изборите се провеждат при необичайно висока активност

По данни на ЦИК избитарелната активност общо за страната към 10:00 часа е 12,17%, което е малко над 2% разлиза от избирателната активност през 2009г.

През 2009г. към 10:00 часа, според тогавашните данни на ЦИК, избирателната активност е била 9, 95%. Нека си припомним, че на предишните избори за Народно събрание заради изказвания на Ахмед Доган, които взривиха общественото мнение, се достигна до невиждана за годините на прехода избирателна активност. Сега повечето от нас се се досещат какъв е мотивът във вота да се включат повече хора от групата на негласуващите.

С право на глас са общо 6 868 455 български граждани. Броят на кандидатите за народни представители е общо 8 148, в т. ч. са и тези, издигнати в повече от един многомандатен избирателен район. Те са обединени в 29 политически партии и 7 коалиции. Броят на изборните секции в страната по данни на ГРАО са около 11 700, в т. ч. и подвижните. В чужбина секциите са 227 в 57 държави.

Вотът ще бъде следен от общо 275 наблюдатели от пет регистрирани международни организации. Петнадесет са регистрираните български неправителствени организации като наблюдатели, които ще следят за правилното протичане на изборния процес с общ брой 11 878 членове.

Седем са социологическите агенции, които ще извършват екзит пол и прогнози за изборните резултати в деня на вота.

Това са „Афис“ ООД, „Галъп“, „Алфа рисърч“ ООД, „Медиана“ ООД, „Сова – 5“ АД, МБМД и Националният център за изучаване на общественото мнение.

Преди седмица пет партии подписаха споразумение за паралелно преброяване на гласовете от предстоящите парламентарни избори от SORA – Институт за публични изследвания и консултации.

http://news.ibox.bg/news/id_389758309

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *