16/04/2024

Всички в енергетиката искат по-високи цени на тока от 1 юли

След взрива от недоволство в цялата страна през февруари и март всички енергийни дружества са поискали увеличение на цените от 1 юли 2013 г., показва анализ на ДКЕВР, публикуван на интернет страницата на регулатора като част от отговор на комисията до прокуратурата относно проверката на дейността на ДКЕВР.

АЕЦ „Козлодуй“ е подал заявление до регулатора с искане за повишение на цената за енергия с 6,54 процента и на цената за разполагаемост с 22,78%, предаде БТА.

Заявката на ТЕЦ „Бобов дол“ е за увеличение на цената за енергия с 14,54 на сто и на цената за разполагаемост с 13,47 процента.

ТЕЦ „Марица 3“ иска повишение на цената за енергия с 5,90 процента и на цената за разполагаемост с 11,61 на сто, ТЕЦ „Варна“ е поискал повишение от 15,99 на сто на цената за енергия и 66,51% на цената за разполагаемост, държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ е заявила пред ДКЕВР искане за повишение с 18,29 процента на цената за енергия и 15,91% на цената за разполагаемост.

НЕК и ЕСО са поискали съответно 27,98 процента повишение на цената за пренос през електропреносната мрежа и 61,73 процента повишение на цената за достъп до електропреносната мрежа.

Според НЕК, добавката за зелена енергия трябва да се повиши със 176,94 процента, кафявата добавка – с 44,39 процента, а добавка „Невъзстановяеми разходи“ – с 56,51%.

ЧЕЗ иска 16,71 процента повишение на цената за достъп на стопанските потребители, 11,09 процента – на цената за достъп на битовите потребители, 19,71 процента – на цената за пренос средно напрежение и 22,13% повишение на цената за пренос ниско напрежение.

EВН България е поискало повишение за същите услуги съответно с 59,39 на сто, 74,16 на сто, 1,46 на сто и 25,33 на сто.

„Енерго-Про“ са поскали повишение на цената за достъп на стопански и битови потребители с 35,03 на сто, на цената за пренос средно напрежение (стопански потребители) с 33,76 процента и на цената за пренос ниско напрежение с 40,86%.

От ДКЕВР посочват, че предложеното изменение на мрежовите тарифи отразява единствено заявката на дружествата за нивото на експлоатационните разходи за новия регулаторен период.

Технологичните разходи са остойностени по действащите цени към 5 март 2013 г. и не отразяват заявените от производителите и независимия преносен оператор цени за мрежови услуги по мрежи високо напрежение в това число и добавките към цената за пренос.

Председателят на регулатора Евгения Харитонова (на снимката) коментира днес, че се прави обстоен анализ на разходите на всички дружества и работният доклад на ДКЕВР ще е готов към края на май. Неколкократно обаче и от ДКЕВР, и от правителството заявиха, че исканите драстични увеличения няма да се случат.

В началото на месеца Харитонова каза, че ще има ли увеличение на сметките за ток през лятото ще стане ясно, след като се вземе решение дали да се увеличат цените на въглищата, както искат миньорите, заплашвайки с протести. Цената на въглищата не е регулируема и се определя от министъра на икономиката, обясни Харитонова.

Лицензът на ЧЕЗ

Днес ДКЕВР обсъди евентуалното отнемане на лиценза на две дружества на ЧЕЗ. От компанията призоваха до отнемане на лиценз да не се стига. От ДКЕВР подчертаха обаче, че нарушенията на дружествата са сериозни. Решение се очаква най-рано след два месеца.

Прокуратурата започна проверката в ДКЕВР и в ЕРП-тата в средата на февруари. От регулатора бе изискана информацията за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.

http://dnes.dir.bg/news/dkevr-13652273

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *