28/03/2024

Уникални записи в момента на създаване на знаменитите житни кръгове (видео)

Кръговете и рисунките с геометрични фигури в нивите, образувани от полегнали растения, привличат вниманието на обществеността през 70-те и 80-те години на миналия век. По онова време хората започнаха да ги откриват все по-често в южната част на Великобритания.

За възникването им има много хипотези: от тривиални, според които рисунките са дело на човешка ръка, до алтернативните като микро торнадо, кълбовидни мълнии, намеса на извънземни.

Това явление е наблюдавано в около 40 държави по света. През 1991 г. британецът Дъглас Бауер и Дейвид Чорли заявиха, че те са първите мистификатори на кръговете. С помощта на връв и пръчки от 1978 г. насам те били направили повече от 250 кръга върху полетата, полагайки началото на този феномен. Тяхната работа бе продължена от други групи, създатели на житни кръгове – такива като Circlemakers на художника Джон Лундберг.

Но съществуват и няколко записа, на които се вижда как кръговете върху полетата се образуват без намесата на човека, а в присъствието на неидентифицирани летящи обекти. Автентичността на тези видеозаписи не е доказана, но все още те не са опровергани категорично като фалшификати.

http://youtu.be/zAmZeKtG1e0
http://youtu.be/n1hM8mcoF-g
http://youtu.be/_QWZUVJMnnQ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *