Пчелари вдигат бунт заради отношението на България към пестицидите

Пчелари излизязоха на протест в Шумен, Варна, Силистра, Разград и Търговище. Демонстрацията в София е предвидена за 22 април – Международния ден на Земята, пише БНТ.

Повод е решението на България да се въздържи от гласуване на забраната за използване на опасните нео никотиноидни пестициди при отглеждане на посевите.

В началото на година Брюксел поиска от страните членки на ЕС да наложат забрана за употребата им при слънчогледа, рапицата, царевицата и памука.

Около 200 хиляди пчели са измрели през 2012 година в България, при капацитет за отглеждане за над 1 милион. Това са около 20% от българските пчели.

Масовото изчезване на насекомите застрашава не просто реколтата, но и самото съществуване на природата и хората във вида, в който ги познаваме, предупреждават еколози и фермери.

Измирането на пчелите е световен проблем. Затова страни като Италия и
Испания вече са въвели забрана за използването на вредните пестициди.

Сериозни мерки за употребата им обмислят и други европейски държави, след като данните на експертите сочат, че те са причина за 64% от смъртността на пчелните семейства.

Три от най-широко използваните отровни пестицида се произвеждат от големи американски, швейцарски и германски концерни.

Още подробности за доклада на ООН за измирането на пчелите вижте тук. Отделно тук – сигнали за тревожния проблем на пчелари от Пловдивско.

http://30dumi.eu/2013/04/pchelarite-izlizat-na-protest-sreshtu-ba-lgarskata-pozitsiya-za-pestitsidite/

(Visited 96 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>