29/03/2024

Да ни е сладко: Ядем кучепъпеш, рибодомат, овчеябълка

Рибодомати може да излязат по сергиите догодина, след като „Държавен вестник“ публикува специална тарифа.

5300 лв. е таксата за издаване на разрешително за пускане на пазара на генетично модифицирани организми и за освобождаването на комбинация от генно модифицирани организми като продукти или съставки на храни.

Това пише в тарифата за таксите, публикувана в „Държавен вестник“, одобрена от правителството на 12 ноември.

Публикуването на тарифата е заложено в закон, приет през март 2005 г. Тогава одобряването на закона от депутатите предизвика бурни спорове, скандали и протести.

Причината бе, че генно модифицираните организми (ГМО) са несъвместими с отглежданите по природен начин плодове, зеленчуци, и влияят нездравословно на хората и животните, които ги консумират.

За момента ГМО са забранени в Европейския съюз, причината е, че не е доказана по безспорен начин тяхната безопасност.

ГМО (генно модифицираните организми) се получават като в генетичната система на дадено растение или животно се интегрират гени от друг организъм. Макар да изглежда като кръстоска, подобно смесване не довежда до създаването на мутанти или мелези, твърдят специалисти.

Най-често ние си похапваме ГМО царевица и картофи.

Интегрираните гени в царевицата и картофите им позволяват да растат в неподходяща почва (например пясък), да издържат на суша, листата им отделят секрети които ги предпазват от вредители (насекоми).

Например взема се част от гените на риба, „отрязва“ се ДНК-то на домата и на „освободеното място“ се поставят елементите от гените на рибата. Това се прави, за да не се развалят бързо доматите. В резултат зеленчукът-мутант издържа до 30-40 дни. Учените са сигурни, че новият организъм не е само домат или само риба, а нещо трето.

Съгласно действащия у нас Закон, на етикета на всяка храна трябва да има информация, ако в нея се съдържат съставки с генни-мутанти, това обаче най-често не се прави.

Бележка на www.snaiper-bg.net: Някъде през 80-те години на миналия век в силно цензурирараната тогава българска преса се появи съобщение за революцион пробив в науката – модифициран домат с гени на вол. Събщението беше научно и напълно сериозно. А получено растение и плодовете му бяха наречени доматовол.

Тази несъществуваща до тогава дума – доматовол, ни кареше да се заливаме от смях като за нещо абсурдно, каквото е например „мокър огън“.

Сега  обаче го ядем почти всеки ден – като пресен зеленчук, като консерва, като лютеница и т.н. При това – без информираното ни съгласие, което си е вид престъпление срещу човечеството.

http://www.epochtimes-bg.com/2007-02/2007-11-22_03.html

Илюстрацията е на  non-gm-farmers.com

One thought on “Да ни е сладко: Ядем кучепъпеш, рибодомат, овчеябълка

  1. Въпросните домати, отдавна са на пазара тук. Направо си миришат на риба. Неофициално си ни тъпчат с ГМО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *