19/04/2024

Американският щат Мериленд ще събира „данък дъжд“

В Чесапикския залив на американския щат Мериленд проблемът със замърсяването на околната среда е много остър.

През 2010 г. еколозите заявиха, че е необходимо в района възможно най-бързо да се намали количеството на дъждовните води, вливащи се в залива. Този проект ще струва на властите близо 15 милиарда долара.

За да събере необходимите средства администрацията на щата реши да въведе данък върху непромокаемите повърхности, които пречат на дъждовните води да попият в почвата.

Позовавайки се на властите на Мериленд изданието The Gazette съобщава, че водата не може да се просмуче в земята заради покриви, пътища, вътрешни дворове и т.н. , поради което се получават големи потоци от дъждовна вода.

Жителите на щата вече кръстиха този нов проект „данък дъжд”.

Сблъсквайки се със строгите изисквания на Агенцията по охрана на околната среда щатът още през юли ще въведе този данък за десетки административни окръзи, в това число и в най-големите – Монтгомъри и Балтимор.

Задълженията на собствениците ще бъдат изчислявани с помощта на спътникови снимки и географски информационни системи, като по този начин специалистите „ще измерват площта на покривите и локалните шосета”.

Така властите се надяват да покрият три четвърти от необходимите средства в размер на 14,8 милиарда долара. Средно данъкът върху всеки собственик ще бъде около 100 долара годишно, но той може да стане и по-голям.

В същото време за собствениците на недвижими имоти, които „не създават прегради срещу дъждовните води” ще бъдат предвидени специални привилегии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *