24/04/2024

А останалите? Останалите сме негодници

ГЕРБ е на път да остане единствената забележима партия по модела на „Единна Русия“. На пръв поглед това е следствие от обърканите послания на БСП, нищоговоренето на партията на Меглена Кунева и латино сериалите в десницата. На втори поглед обаче се вижда милиционерският и медиен ресурс, който в последните години услужливо подпомагаше процесите в България на гражданите и в бившата Синя коалиция.

Следващата стъпка на ГЕРБ е не само да акушира ментета като Яне Янев и някои от т. нар. партии на протестиращите, но и открито да започне да завзема пространството с фракции ГЕРБ – Либерали, ГЕРБ – Ляво крило, ГЕРБ – Зелени и т.н.

„Ние се учим от грешките“

Като се вживееш в ролята на Путин, вече можеш да говориш наистина каквото си поискаш. „Ние нямаме нито една медия, медиите са на БСП, ДПС, Атака и СКАТ“, каза Борисов. И вече няма кой да му припомни публично, че медиите са или собственост, или силно зависими от кръга около Корпоративна търговска банка, която беше щедро захранвана с държавни пари от правителството на Станишев и още повече от правителството на Борисов.

Няма обаче кой да го каже на глас – нито медия, нито партия. На този фон Борисов изигра картите си брилянтно – подаде оставка наужким, а Цветанов продължи да го нарича „премиера Борисов“. В същото време хората се стреснаха от хаотичния крясък по улиците, усилен многократно от „гражданските студия“ на телевизиите. И така накрая избирателите си казаха, че е по-добре да има ред, макар и лош. И започнаха отново да заобичват ГЕРБ.

В тази игра блъфирането беше успешно. Затова отговорът на въпроса на Борисов „кой диктатор си дава оставката“ вече е ясен – само този, който добре играе карти. А останалите сме негодници.

Автор: И. Бедров; Редактор: Д. Попова-Витцел
DW.DE

Със съкращения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *