29/03/2024

Вижте какви уникални изобретения са били задушени в зародиш от акулите

Това е втора част на разказа ни за изобретения, които биха променили към по-добро живота на човечеството, ако не бяха задсушаевани в зародиш от хищните световни компании мастодонти. Първата част излезе под заглавието „Кой унищожи уникалното изобретение за безплатен ток на Никола Тесла? (видео)“

Устройството на Райф

Американският изобретател доктор Роял Райф (на снимката) излекувал през 1934 г. 14 „терминални” болни от рак и стотици случаи на рак при животни, насочвайки своя „лъч” към това, което той нарича вирус на рака. Но защо лъчът на Райф не се използва днес? Излязлата през 1986 г. книга на Бари Лайнз и Джон Крейн „Лечение на рака, което работеше: Петдесет години мълчание”, върнала делото на Райф от небитието. Написана в типичен конспиративен стил книгата посочва имена, дати, места, събития, придавайки видимост и достоверност на смес от исторически документи и предположения, избирателно оплетени в паяжина прекалено сложна, за да бъде проверена, освен ако това не се направи от армия следователи с неограничени ресурси.

Авторите твърдят, че Райф успешно демонстрирал лечебната сила на своя прибор през 1934 г. , но „всички съобщения с описанието на метода на лечение в основните медицински списания били подложени на цензура от ръководителя на АМА  (Американска медицинска асоциация)”. През 1953 г. специално разследване на Сената на САЩ стигнало до извода за това, че Фиш6ейн (ръководител на АМА) е влязъл в сговор с Управлението по контрол на качеството на храните и лекарствата с цел скриването на различни алтернативни  видове лечения на рака, противоречащи от предрешената от АМА гледна точка, според която „ радиевата, рентгеновата терапия и хирургията се явяват единствените признати методи за лечение на рак”.

Доилката на облаци

През 1953 г. реколтата от боровинки в щата Мейн била заплашена от суша и няколко фермери обещали да платят на Райх (Вилхелм Райх – австрийски и американски психолог, автор на неприятната за науката идея за универсалната енергия на живота – орогон),  ако той предизвика дъжд.  Както се съобщава, когато Райх започнал своя експеримент в 10 часа сутринта на 6 юли 1953 г. никакви валежи според прогнозата на метеорологичните служби не се очаквали в близките няколко дни. На 24 юли вестник Bangor Daily News написал следното:

„Доктор Райх и трима негови асистенти установиха „предизвикващото дъжд” устройство на брега на Голямото езеро. Устройството, представляващо комплект тръби, окачени над малък цилиндър, съединен с кабели, провело операцията по „извикването” (събуждането) около час и десет минути.

Според заслужаващ доверие източник от Елсворд  вечерта на 6 юли и рано сутринта на 7 юли в посочения град станали следните климатични изменения: „В понеделник след десет часа вечерта започна краткотраен дъжд. Отначало слаб, а след това – след полунощ , спокоен и равномерен.  Дъждът продължи през цялата нощ, а на следващата сутрин в Елсворд бяха регистрирани 0,24 дюйма (около 6 мм) валежи”.
Озадаченият очевидец на процеса по „призоваването на дъжда” казва: „След като те стартираха започнаха да се оформят облаци”. А по-късно същият този очевидец казва, че по пътя на манипулация на устройството учените можели да изменят посоката на вятъра.

Боровинковата реколта била спасена, фермерите изказали своето удовлетворение, а Райх получил подобаващо възнаграждение.

Вечният двигател

Миналото столетие ще бъде запомнено с появата на белия свят на доста вечни двигатели, произвеждащи много по-голяма енергия от необходимата за тяхната работа. По ирония на съдбата те създавали повече проблеми, отколкото самите те стрували. Почти във всички случаи предполагаемо работещият опитен образец не можел да достигне до етапа на производство и продажба поради оказваното противодействие от различни корпоративни и държавни сили. През последно време на фазата на окончателната комерсиална версия неизменни успехи постига „усилвателят на електричеството” Lutec 1000. Ще могат ли потребителите да си го купят в близко бъдеще, или на него също ще му „отрежат” кислорода?…

Студен ядрен синтез

Милиарди долари са похарчени за изследвания в областта на производството на енергия чрез контролируем  „горещ синтез”, представляващ провеждането на редица рисковани и непредсказуеми експерименти. В същото време „гаражни” учени и маргинална група университетски изследователи се доближават все повече до това да поставят в служба на енергетиката „студеният синтез”, който е много по-устойчив и управляем, но се ползва със значително по-малка подкрепа от страна на правителствата и финансовите фондове.

През 1989 г. Мартин Флайшман и Стенли Понс обявиха, че за направили откритие и са наблюдавали студен синтез в стъклен съд на своята лабораторна маса. Това, че получената от тях реакция е била прохладна – е меко казано. Програмата „60 минути” на CBS разказа как последвалият ответен удар от страна на добре финансираните кръгове на привържениците на горещия синтез изпратили двамата изследователи в научния ъндърграунд и зад граница, където за няколко години техните източници на финансиране пресъхнали, принуждавайки ги по този начин да се откажат от своите занимания с чиста енергия.

Термоядрен (горещ) синтез

Студеният синтез не е единствената технология, способна да отрови избухливото научно общество. Двама физици, работещи над десетилетен проект за термоядрен синтез в токамак (тороидална камера с магнитни намотки в прочутата Лос Аламоска лаборатория), се натъкнали случайно на много по-евтин и безопасен метод за получаване на енергия от сблъсъка на атома. Говори се, че те били заставени да се отрекат от своите собствени открития под заплахата от уволнения.

Лабораторията се изплашила да не бъде лишена от публичните средства, които течели към токамак. В отговор водещите учени създали Обществото на фокусния синтез, което събира частни пари за своите изследвания без намесата на държавата.

Magnetofunk и Himmelkompass

Нацистките учени прекарали голяма част от времето на Втората световна война на военна база в Арктика, създавайки Magnetofunk  (радиомагнит). Това съществуващо, според някои съобщения, изобретение било предназначено за отклоняване на стрелките на компасите в самолетите на съюзниците, които биха могли да търсят така наречения Пункт 103 – така се наричала тяхната база. Пилотите на самолетите биха решили, че летят по права линия, но малко по малко биха заобиколили Пункт 103 по дъга без да подозират, че са били въведени в заблуждение.

Himmelkompass (небесен компас) позволявал на немските щурмани да се ориентират по положението на слънцето, а не по силовите линии на магнитното поле, така че те могли да откриват Пункт 103 независимо от действието на Magnetofunk. Ако вярваме на бившия офицер от СС Вилхелм Лангигу, тези два прибора били строго охранявани тайни в хитлерова Германия, макар и цялата трагедия да е в това, че на никого не би му хрумнало да нарече своята група Magnetofunk.

Цигара с намалена вредност?

През 1960 г. цигарената компания Liggett & Myers  създала продукт, наречен ХА, при който от цигарите била отстранена голяма част от канцерогенните вещества. Според материалите от съдебното дело по иск на град и окръг Сан Франциско към „Филип Морис”, директорът по науката на Liggett & Myers доктор Джеймс Молд заявява, че Phillip Morris заплашила да разкатае L&M, ако тя не се придържа към приетото в отрасъла споразумение за недопустимостта на разкриването на информация за пагубния за здравето ефект от тютюнопушенето.

Удовлетворяването на иска било отказано по формални причини, а компанията Филип Морис никога не се върнала към темата на обвинението. Въпреки публикуваните резултати от изследванията на своите собствени учени, които демонстрирали намаляване на броя на раковите заболявания при мишките, подложени на въздействието на дим от ХА, Liggett & Myers направила официално изявление, в което се отрекла от доказателствата за появата на рак при хората вследствие на употребата на тютюн. А ХА никога не видял бял свят.

ТЕНС

Устройството за транскутанна (през кожата) електрическа стимулация (ТЕНС) било създадено за смекчаване на болковите импулси  на тялото без използване на наркотични вещества. През 1974 г. Johnson & Johnson купила StimTech – една от първите компании, която продавала тази машина, и поставила подразделението й ТЕНС в тежко положение, оставяйки го на паричен глад. StimTech се обърнала към съда, обвинявайки Johnson & Johnson в умишлено влошаване на технологията на ТЕНС, за да осигури продажбата на своето водещо лекарство тайленол (с действащо вещество парацетамол).

От Johnson & Johnson възразили, че устройството никога не е потвърдило заявените показатели и че то е нерентабилно.  На учредителите на StimTech присъдили 170 милиона компенсация, но решението било обжалвано и отменено по формални причини.  При това от съда било установено, че  корпорацията е поставяла пред ТЕНС препятствия и това не е било опровергано.

Картелът „Феб”

През 1924-1939 г. компаниите Phillips, General Electric и Osram, както се говори в материал, публикуван шест години по късно в списание „Тайм” , работили в сговор с цел установяване контрол над новоизлюпени  производители на електрически лампи. Предполагаемият картел установявал цените и потискал конкурентните технологии, с помощта на които можело да се произвеждат лампи, осигуряващи голяма икономичност и дълъг срок на експлоатация.  Към времето, когато този сговор прекратил действието си, в качеството на преобладаващ в цяла Европа и Северна Америка източник на изкуствено осветление се утвърдили станалите стандарт за промишлеността лампи с нажежаема жичка. А компактните луминисцентни лампи започнали да се промъкват на световните пазари на осветителни прибори не по-рано от края на 90-те години.

Кораловият замък

Как е успял Еди Линдскалнин да построи масивния Коралов замък в Хомстед, Флорида от гигантски коралови камъни с тегло 30 тона всеки без каквато и да е тежка техника и външна помощ? Теориите за това са много, включително за използване на антигравитационни прибори, магнетичен резонанс и технологии на извънземни. Но отговорът завинаги ще си остане неизвестен. Линдскалнин умира през 1951 г. без да остави след себе си никакви писмени планове или намеци за своите методи на работа.

Централен елемент на замъка, който сега е отворен за посещения музей, е 9-тонната входна врата, която някога се е премествала с леко докосване на пръста. След като през 80-те години са се износили лагерите на вратата, за да ги поправи група от пет човека изгубила повече от седмица, но така и не успяла да достигне до това те да работят по стария начин без усилия, както е било при първоначалния шедьовър на Линдскалнин.

Биогориво от коноп

Основателят на САЩ Джордж Вашингтон, на когото мълвата приписва думите: „Да лъжа не умея”, бил горещ привърженик на конопените семена. Това е нещо, от което в тази страна сега се притесняват честните политици – конопът неправилно се отъждествява с марихуаната и поради това е станал жертва на несправедлива клевета.

В същото време издигнатите от държавата бариери не позволяват на конопа да стане водеща култура за добиване на етанол – растителния бензин, като с това позволяват този отрасъл да бъде завзет от екологично вредни източници на гориво като царевицата. Независимо от факта, че конопът изисква много по-малко вредни химически вещества и вода и по-малко разходи за обработка, той така и не получава разпространение.

Експертите обвиняват за това и кандидатите за президенти, които в борбата си за спечелване на гласове, се стараят да угодят на производителите на царевица от щата Айова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *