20/04/2024

Учени: Бракът е по-вреден за здравето от ергенството

Дълго време се смяташе, че семейните хора боледуват по-рядко и, като цяло, живеят по-дълго и по-добре. Но едно ново проучване хвърля съмнение върху предишните заключения. Учените са установили, че хората, които са семейни, са склонни да надценяват здравето си.

Семейните просто по-рядко се оплакват, когато се чувстват зле, за разлика от самотните, твърдят  американски експерти от университетите на Охайо и Тексас.

“Хората, които са женени, не веднага отчитат сериозността на влошаването на здравословното си състояние и значително по-късно се обръщат към лекарите.  Всъщност, когато женен мъж казва, че му  е лошо, най-вероятно става дума за сериозно заболяване”,  цитира Daily Mail авторите на изследването.

Според изследването несемейните хора тичат към лекар веднага след като почувстват малко неразположение. В много случаи това помага за диагностициране на заболяването в ранен стадий и за успешното му лечение.

Причините за това, че семейните надценяват здравето си са няколко, но главната от тях, според учените, е подкрепата на партньора. “Те не са в състояние ясно да определят своето здраве, защото  близкият човек помага да се справят с дискомфорта”, твърдят експерти.

По този начин женените хора, както и ергените, първоначално имат еднакви изходни данни. Въпреки това последните поради това, че следят много по-внимателно за здравето си, имат по-добър шанс за по-дълъг живот.

“Бракът може да помогне на хората да водят правилен начин на живот, което, от своя страна, може да увеличи продължителността му. Но  пряко това не предпазва от болести”, заключават  специалистите.

Към това проучване трябва да се прибави и фактът, забелязан от всички ни, че някои бракове са си жива болест заради постоянните скандали, алкохолизъм, а нерядко – и заради ръкопашните схватки.

Всичко изброено дотук не е препоръка за отказ от семеен живот от страна на редакцията, защото пък, когато един брак е добър, може да сътвори истински чудеса при оздравяването.

Read more: http://30dumi.eu/2013/03/braka-t-vredi-na-vasheto-zdrave/#ixzz2OHEOxMSJ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *