29/03/2024

Учените започнаха да се съмняват: Съществува ли настоящето?

Нашият свят реален ли е в действителност ? Този въпрос преди го задаваха само фантастите. Но днес и физиците са обхванати от съмнения. Според тях е възможно мирозданието да представлява матрица също като в едноименния филм. Въпросът очевидно до такава степен е назрял, че публикация по тази тема се появи в уважаваното научно списание NewScientist.

Информацията са обкръжаващия ни свят изглежда единна, едномоментна, но в действителност тя идва при нас с различна скорост. И има събития – примигва светлина, някой щрака с пръсти – времето, за което се случва, е по-кратко от необходимото, за да бъде обработена тази информация. В момента, в който осъзнаваме подобна случка, тя вече отдавна е преминала.

Нашето възприемане на света напомня на телевизионно предаване на забавен каданс – далече сме от прекия ефир. Няма особени причини за безпокойство, но точно както минутното задържане на телевизионната ретранслация позволява да се упражни цензура, нашият мозък понякога не ни показва това, което се случва на практика, а конструира нещо фантастично.

Класическо свидетелство за това е ефектът на забавения взрив. Представете си въртящ се диск със стрелки. До диска се намира лампа, която премигва точно в мига, когато стрелките показват върха. Но в момента на мигването на човека му се струва, че стрелката се намира в положението, в което тя ще бъде след няколко мига.

Едно от обясненията дават Дейвид Иглмен от Медицинския колеж Бейлор и Торенс Сейновски от Солковския институт за биологически изследвания.

Двамата учени предполагат, че мозъкът реконструира случилото се в миналото. Възприемането на това, което става в момента на мигването на лампата се определя от това, което става на диска след премигването. Последвалите проучвания потвърдили, че онова, което се случва в даден момент се възприема под влиянието на ставащото впоследствие.
Между другото в реалността на нашия свят започна да се съмнява сериозен философ, носител на много престижни награди – професорът от Оксфордския университет Ник Бостром. В едно свое интервю той признава, че филмът „Матрицата” му направил такова впечатление, че той само за един месец написал книгата си, озаглавена „Ние живеем в компютърна симулация?”.

Ученият твърди, че с вероятност от 25 на сто сегашният ни свят представлява матрица – компютърна симулация на действителността. Философът има пред вид програма, моделираща съзнанието на един, на няколко човека или въобще – на цялото човечество.

„Симулацията е създадена от така наречената постчовешка цивилизация, състояща се от потомци на сегашните хора, но вътрешно и външно така променени, че ще е трудно да бъдат наречени хора”, обяснява Бостром.
Тези свръхсъщества ученият счита за представители на „истинското човечество”. То разполага с необикновени възможности – например изчислителни, придобити в резултат на срастването на мозъка със супер компютри.

„На такива киборги не би им струвало нищо да създадат виртуален свят”, твърди философът. Той дори предполага за какво им притрябвало – за изучаване на собственото си минало.

„Нашите потомци се сблъскали с проблемите на своята история и решили да запълнят празнотите, пускайки игри с множество моделирани лица – нас и вас”, увлекателно строи своята необикновена теория Бостром.

От излизането на бял свят на книгата на Бостром са изминали почти десет години. Изглеждащите налудничаво негови фантазии сякаш е трябвало да бъдат забравени. Но не, точно обратното. Физиците се заеха да доказват, че компютърната симулация на нашия свет е възможна. И че нашият свят е само една матрица.

One thought on “Учените започнаха да се съмняват: Съществува ли настоящето?

  1. Пълни глупости !!! Само ще кажа, че ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ, които са имали много по-развита цивилизация и до ден днешен откриваме това, което те са открили отдавна.. Та никъде не пишат гръцките философи и древни книги, че живеем в матрица! Сега искат да ни накарат да се чувстваме така, с компютрите, с работата в офисите от сутрин до вечер и с правенето на едно и също всеки ден!! Явно т.н. учени са ЦИОНИСТИ!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *