28/03/2024

Този път само жертвено агне няма да е достатъчно

Под напора на народния гняв започнаха спешни проверки на приватизационните договори с ЕРП-тата, както и на ДКЕВР.

Иначе всички управляващи десетилетия си затваряха очите за отвратителните несправедливости в енергийни сектор. Не само ценообразуването, натоварено с луксозните джипове, загубите по трасето и какво ли още не, трябва да се проверят. А и дупедавският начин, по който бяха сключени приватизационните сделки с ЕРП-тата.

Един пример: Многократно задаваният при всеки възможен случай от журналисти въпрос на австрийските шефове на EVN все не получаваше отговор. А именно – какви са ангажиментите на дружеството по приватизационния договор за инвестиции. Сегашният шеф Йорг Золфернер (председател на УС, ЕВН България) отклоняваше въпроса с наистина вечно лъчезарната си усмивка. А предишният пък – Щефан Шишковиц, едва прикриваше обидата си (гнева си) при поставянето на този въпрос. Особено когато последният бъде попитан – купихте енергото в Пловдив и Южна България, купихте и топлофикацията в Пловдив – и кранът и шалтерът сега са в едни и същи ръце, това не ви ли прави монополисти?…

Но не само те мълчаха. И представители на тогавашния ДКЕВР, и Милко Ковачев – също не отговаряха. За да стане години след приватизацията ясно, че частните собственици от Австрия нямат никакви договорни задължения за инвестиции. Тук макар и банална най – е уместна поговорката за зелника, която много ясно посочва кой при такива ситуации е виновният.

Австрийските чорбаджии с наистина законно право се защитаваха чрез решението на Комисията за защита на конкуренцията, която беше извадила от девет дерета вода, за да докаже, че EVN няма господстващо положение на пазара. Народа – кучета го яли!

А какви скандали станаха, когато държавата отказа в продажбата на пакета на пловдивското ЕРП да включи и ЕРП „Слънчев бряг“. И защо? защото някой от управлението на крадлив дедо от Мадрид им го беше обещал, но после се отметна. Дори заплашиха да съдят България в Париж заради това. После си получиха и „Слънчев бряг”. А още по-после си платиха с резила на режим на тока по южното Черноморие по време на пика на туристическия сезон.

Така че наистина много има за проверяване и в ДКЕВР, и в КЗК, и при Лидия Шулева, и Милко Ковачев – тогавашен енергиен министър.

Без да им трепне окото те и компания хвърлиха цял един народ на „кучетата“. Защото и студентите по икономика още в първи курс знаят: има монополи, значи има и монополни цени, значи има и монополни печалби. От къде идват? От клиенти, които нямат никакъв избор. Дори без да са натоварени с явни и скрити неправомерни разходи, както е у нас, навсякъде по света за монополни печалби удрят яко с данъци монополистите.

У нас обаче си има желязно правило – удареният винаги е народът.
И сега не е важно кой ще турят на „кладата” за да укротят народния гняв. В България практиката и тук е желязна – обикновено това е някой или невинен, или възможно най-малко виновен – със сигурност такъв нещастник ще опере пешкира.

Този път обаче това никак няма да е достатъчно: Народът ще се успокои едва, когато види не кой е на кладата, а очевадни резултати от тези проверки  сметките си. Нека не забравяме, че ограбвани години наред не са само домакинствата, но и фирмите с всички произтичащи за цялата страна последици от това.

Автор: Елена  Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *