24/04/2024

Шокиращи цифри за обема на банкирането в сянка по света

Съветът за финансова стабилност (Financial Stability Board – FSB), създаден през април 2009 г. в разгара на световната финансова криза, на срещата на Г-20  в Лондон публикува в края на 2012 г. доклад за осъществените сенчести операции на банки и други финансови институции  в цял свят.

Докладът оценява мащабите на сенчестите операции през 2011 година. Те са за общо 67 трилиона долара, което малко по-малко от брутния вътрешен продукт в света през тази година.

Данните са впечатляващи, те радикално променят разбирането за структурата и устройството  на световната икономика …

В доклада се отбелязва, че лидери в сенчестите  операции са финансови организации в САЩ – с 23 трилиона. На второ място е организацията на европейските страни в еврозоната (с 22 трилиона долара). На трето място – финансови организации във Великобритания (9 трилиона долара.).

Така финансовите институции от всички други страни (вкл. Япония, Канада, Австралия, над дузина европейски страни, Китай, Индия, Русия, Бразилия, всички развиващи се страни) са имали сенчести сделки за 13 трлн. долара, или по-малко от 1/5 о целия обем на тези сделки.

Според много експерти все по-голямото преминаване на банките  в “сенчестата” страна засилва нестабилността на световната финансова система и е “плодородна почва” за повторение на световната финансова криза.

Read more: http://30dumi.eu/2013/02/shokirashti-danni-za-senchestoto-bankirane-v-sveta/#ixzz2JkRwsByT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *