28/03/2024

С прасета, трактори и гайди подкрепиха Борисов пред парламента

Няколко хиляди души се събраха на протест в подкрепа на правителството на Бойко Борисов пред сградата на Народното събрание, докато депутатите гласуваха да прекратят мандата на кабинета.

Трактори и камиони бяха паркирани пред парламента.
Камион с прасета и надписи на машината „Бойко – кръстник на свиневъдите“ и  „Бойко, ако теб те няма, няма да ни има и нас“, беше паркиран до катедралата „Александър Невски“. Той беше  украсен със знаменца  на ГЕРБ.

По неофициална информация, водачът на камиона искал да пусне животните пред парламента, но бил спрян.

Бойко Борисов е символ на тези прасенца. Нарекли сме го кръстник на свиневъдите, защото за първи път нашият сектор получава субсидии от 20 години и така той се грижи за своите кръщелници“, каза пред БГНЕС Станислав Ковачев, мениджър на свинеферма от Априлци.

На протеста имаше представители от Банско, които издигнаха лозунг: „Бойко, Банско те подкрепя”.  Присъстваха и представители на Асоциацията на тютюнопроизвродителите, които заявиха,че други тютюнопроизводители в цяла България подкрепят Бойко Борисов.

Протестиращ пристигна с трактор при Народното събрание, за да подкрепи премиера в оставка. Той заяви, че е дошъл от кв. „Илиянци” и очакваше да пристигнат трактори и земеделска техника от Ихтиман, Ботевград и Монтанско. Тракторът беше паркиран от едната страна на паметника на Цар Освободител срещу парламента. Общо четири трактора се присъединиха към протеста.

Към групата протестиращи се присъединиха и хора от село Ясен, които подкрепиха ГЕРБ и размахваха знаменца на партията. Те издигнаха лозунга: „Бойко, не искаме оставки, искаме проверки, присъди, промени”. Групата от село Ясен беше довела със себе си трима музиканти, които свириха на гайди.

Народни представители от опозицията, които наблюдаваха митинга през прозорците на парламента, коментираха: „Ще стане меле, управляващите си играят с огъня и ще хвърлят тези хора срещу протестиращите довечера“, опасяваха се те.

Мая Манолова от ПГ на Коалиция за България заяви от парламентарната трибуна, че е безотговорно управляващите да организират автобуси, които да докарват в София хора. „Вие водите страната към гражданска война“, обърна се тя към управляващите и посочи, че ГЕРБ е организирал и протест на „Позитано“.

„В последния ви ден събирате платена подкрепа от цяла България. Плаща се на български граждани, които се товарят в автобуси от Дупница, Благоевград и ги карат в София. Не обиждайте по този начин собствените си симпатизанти с риск за гражданския мир. Безотговорно е да насрочите митинг пред улица „Позитано“”, добави Мая Манолова.

„Всеки, който прави нарушение на реда, ще го смятам не за наш член, а за провокатор. Долна провокация е за протести пред „Позитано”. Аз не ви обвиних за тези с качулките и камъните“, отговори Бойко Борисов от парламентарнта трибуна.

„Искам да ви благодаря за подкрепата, благодаря на тези, които са дошли с машините и животните“, каза пък Борисов на протестиращите пред парламента, когато излезе при тях, след като гласуваха оставката му.

„Всеки, който ме обича и уважава, от тук се прибира вкъщи“, каза той. Премиерът в оставка призова да няма провокации.

Насъбралите се хора скандираха „Искаме си Бойко“. Земеделският министър в оставка Мирослав Найденов също беше приветстван от гражданите.

След призива на Бойко Борисов, протестиращите се разотидоха. В района продължи засиленото присъствие на полиция и жандармерия.

http://dnes.dir.bg/news/ostavkata-boyko-borisov-13164616

– Коментар от форема: Срамна работа! Това е първото правителство, което на всеки митинг или протест досега е организирало контрапротест. Винаги е имало хора, които са били ЗА съществуващата власт и всяко досегашно правителство е можело да ги докара в София…
54321

Забелязвате ли, че тия хора, дето уж много подкрепят Бойко – и те му говорят, че искат промени? :) Излиза, че протеста в подкрепа, май не е баш съвсем в подкрепа. Цитирам от статията, четете внимателно какво казват хората.
1chovek

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *