25/04/2024

Русия върви към окончателен отказ от превъртането на часовниците

Администрациите на президента и правителството на Русия одобриха идеята за връщането на зимното време. Политическото решение за това вече е взето и в близко време в Държавната дума ще изготвят съответния законопроект.

Отново към зимното време Русия ще премине през есента на тази година. Едновременно с това ще бъде отменен преходът към лятно време. Окончателно решение на въпроса към този момент няма, но от кабинета на премиера Дмитрий Медведев уверяват, че това скоро ще стане.

В момента 22 региона на страната живеят с два часа отклонение от астрономическото време, 54 региона – с един час и само в седем часови пояса часовниците са сверени с астрономическото време, припомня председателят на комитета по здравеопазване в думата Сергей Калашников. Той предлага да се превъртят с час назад стрелките в 76 региона.

През 2011 г. Дмитрий Медведев отмени превъртането на стрелките всяка пролет и есен, като установи в Русия „вечно лято”. Инициативата му обаче не срещна разбиране у значителна част от руснаците, пише Утро.

Неотдавна в казуса се намеси и Международният олимпийски комитет, който помоли руското правителство за яснота по отношение на времето. Ръководителят на координационната комисия на МОК Жан-Клод Кили  изпрати писмо, в което се говори за необходимостта от връщането към зимното време преди олимпиадата в Сочи.

Съществуват медицински изследвания в много страни, които доказват, че превъртането на часовниците два пъти в годината се отразява неблагоприятно върху здравето на човека, а хора с по-сериозни заболявания преживяват тези преходи доста тежко. Появиха се и съмнения за икономическия ефект от местенето на стрелките, който ефект е основният мотив за това действие в повечето страни по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *