29/03/2024

Учени създадоха прототип на фантастичния притеглящ лъч

Група чешки и британски физици разработи прототип на притеглящ лъч, първообраз на който е аналогична система от сериала „Звезден път”.

За привличането на обектите се използва „заплетен”  по определен начин лазерен лъч. Според учените те са успели да уловят сравнително големи частици с размери 300-400 нанометра.

Според коментарите на самите физици те са поставили рекорд на преместването, притегляйки кълбо с размери 25-30 микрометра от неговата първоначална позиция. Разстоянието може да бъде увеличено, за което е необходимо да се усили мощността на лазерния лъч.

Ръководителят на научната група Павел Земанек и неговите колеги предполагат, че устройството в неговия сегашен вид вече може да се използва като един от компонентите на микроскопите. С негова помощ учените получават възможност да улавят определени частици материя или живи клетки и да ги преместват в необходимото направление.

Установката се състои от два лазера, специално огледало и управляващ компютър. Огледалото не е задължително, но то позволява на притеглящия лъч при издигането на хванатите обекти като да увеличава максимално тяхната маса.

Лъчите на лазера със специално подбрана честота и поляризация хващат изследваните частици. Поляризацията и другите характеристики на лазерния лъч остават еднакви, в резултат на което положението на частиците се фиксира. За преместването им е необходимо да се промени поляризацията на лъча и положението на единия от лазерите.

Очевидно не един научен екип работи в това направление, защо и преди са публикувани съобщения за успехи в тази насока. Засега издърпаните от учените чрез лъч обекти са пренебрежимо малки. Но очевидно скоро това, за което разказват очевидци за лъчите на НЛО, ще може да го правят и земните жители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *