20/04/2024

Учени: Рязко е скочил броят и силата на земетресенията през 2012 г.

Данни от последния месец на 2012 г. от цял свят за земетресенията показват ръст в силата им и значително увеличение на честотата им, се казва в обзорна статия на Guardianlv.

Статистиката показва тревожна тенденция в цял свят. Тя съответства на данните на сайта на Геологическата служба на САЩ (USGS), която сочи увеличение на силните земетресения (M 5.0 +). Тези тенденции също така демонстрират, че дълбочината на земетресения намалява, те стават все по-близко до повърхността на Земята. Неголеми земетресения стават по линиите на разломи и са свързани с натрупване на напрежение. Вълните на трусовете могат да се разпространяват достатъчно далече, за да провокират други земетресения.

С това може да се обясни регистрираното увеличение на земетресенията. Някои учени твърдят, че увеличената честота на трусовете е свързана с по-големия брой прибори, монтирани по цял свят. Това води до по-голяма чувствителност при регистрирането и уточняването на мощността на подземните тласъци.

Така или иначе текущите графики показват ръст на силните земетресения. Важно е да се отбележи, че скалата на Рихтер се базира на десет логаритъма. Фактът, че населението на планетата се увеличава обяснява данните, които свидетелстват, че все повече хора страдат от тези събития. Също така се увеличи вниманието на медиите към трусовете. Но последните събития лесно могат да убедят обикновения човек, че все повече и повече силни земетресения стават по цял свят.
Един от регионите, където има ръст в броя на земетресенията е Коста Рика, съобщава Inside Costa Rica

По данни на Обсерваторията по вулканология и сеизмология на Коста Рика (OVSICORI), след земетресението от 7,6 по Рихтер, което стана на 5 септември 2012, в страната е регистрирано най-високото равнище на сеизмична активност през последните 62 години. Най-силните земетресения в тази държава са станали през 1950 г. със сила 7,8, а след това през миналата година в същия район със сила 7,6. След 5 септември миналата година по данни на обсерваторията са регистрирани 75 нови земетресения. Те са усещани от жителите на страната в продължение на четири месеца.

През 2010 г. по света общо са станали 6245 земетресения, през 2011 г. са били 5483, а през 2012 г. общият им брой достигна 11 049, показват статистическите данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *