18/04/2024

Съветски космически кораб пада на Земята на 28 януари

Стратегическото командване на САЩ уточни датата на падане на неизгорелите в плътните атмосферни слоеве части на спътника от съветско време „Космос-1484”. Това е 28 януари в 10 часа и 20 минути московско време. Точността на американската прогноза е плюс-минус 30 часа.

„Космос-1484” е изстрелян още в ерата на бившия Съветски съюз от космодрума Байконур на 24 юли 1983 г. Работи на орбита с наклон от 98 градуса. Височината му в апогей беше 673 км, а в перигей – 595 километра. Той е дълъг 12 метра и тежък 2500 кг.

Според американския експерт Филип Кларк (Phillip Clark) преди 20 години на 18 септември 1993 г., акумулаторната батерия на спътника е експлодирала. Тогава американските военни проследили 48 отломки от този спътник, които вече са навлезли в атмосферата. Те не са били големи и не са причинили никакви сериозни щети при падането си на Земята. Каква част от 2,5-тонния апарат ще се вреже в атмосферата утре не е ясно. Преди падането на съветския експериментален спътник се очакваше още на 19 декември 2012 г.

„Ние не коментираме съобщенията на Стратегическото командване на САЩ. Имаме си свои средства за наблюдение на космическото пространство. Специалистите от войските за въздушно-космическа отбрана (ВКО) провеждат непрестанен мониторинг и анализ на постъпваща информация за космическата обстановка”, казва Алексей Золотухин от прес службата на Министерството на отбраната на Русия.

„В случая на потвърждение на информацията за възможното снижаване на космически обекти от орбита към земната повърхност войските на ВКО правят необходимите изчисления за предполагаемата дата, време и място на падане на фрагменти от космическите обекти, които не са изгорели в плътните атмосферни слоеве. Тази информация се предоставя на заинтересуваните потребители”, добавя Золотухин.

Падането на различни космически обекти на Земята се случва доста често. Обикновено те изгарят в плътните слоеве на атмосферата. До повърхността могат да достигнат само малки парчета, които не представляват заплаха за населението.

В съобщението на КР не се посочва районът, в който се очаква да паднат отломките на космическия спътник.

По-късно бе съобщено, че спътникът вероятно ще се разбие в Източна Канада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *