23/04/2024

Любител намери огромен къс самородно злато в Австралия

Любител златотърсач намери самородно парче злато, тежащо 5 килограма и 505 грама. Съкровището е открито в близост град Баларт в австралийския щат Виктория на около 60 см дълбочина в земята, съобщава местната медия The Ballarat Courier.

Скъпоценният трофей е открит в сряда – на 16 януари. Златотърсачът веднага се отправил с него в магазин, който е специализиран за полезни изкопаеми, за да се консултира със специалистите. По думите на собственика на магазина Кордел Кент той никога преди това е  виждал толкова голямо парче самородно злато.

Кент пояснява, че в разтопено състояние намереното от австралиеца злато може да бъде продадено за около 300 хил. австралийски долара или за 315 американски долара, но заради редкостта на парче с такъв размер е възможно да се получи и доста повече.

Очаква се този уникален златен „камък” да бъде продаден на колекционер или на музей. Кент прогнозира взрив на златна треска край Баларт. Той отбелязва, че примерът на късметлията златотърсач (името му не се споменава), който е използвал ултрамодерно оборудване, ще вдъхнови много хора.

За последен път самороден къс злато на същата територия е открит през лятото на 2012 г. Теглото му е било 3,66 килограма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *