29/03/2024

Защо извънземните не влизат официално в контакт с нас?

 

С братя по разум сякаш е пълно

С помощта на космическия телескоп „Кеплер” е установено, че повече от 500 милиона! планети в нашата Галактика са подходящи за живот. Във връзка с това астрономите и присъединилите се към тях математици настояват: само в Млечния път – нашата Галактика, просто са длъжни да съществуват хиляди, а може би и десетки хиляди развити извънземни цивилизации. В останалите вселени дори не ги броят.

Но скептиците възразяват. Според тях няма никой освен нас. И се позовават на знаменития парадокс на Ферми.

Според легендата носителят на Нобелова награда Енрико Ферми обядвайки чул колеги физици да доказват, че братята по разум не са рядкост във Вселената. И на свой ред попитал: „ Е, и къде са те?”. Физиците не могли да отговорят нищо.

Явното противоречие – огромна Вселена и липсата на контакт с други нейни обитатели, по-късно било наречено парадоксът на Ферми.
Четвърт век по-късно допълнение направил англичанинът Майкъл Харт. Изказал се в смисъл, че ако съществуваха хиляди извънземни цивилизации, те биха достигнали до нас още преди милиони години. Или поне – някои от тях.

Към днешна дата никой от друг свят не е достигнал до нас. И това, според скептиците, е най-убедителният довод в полза на това, че те – „братята”, не съществуват.

Ние сме сам самички?

Уви, възможно е скептиците да са прави. И ние действително да сме единствени по рода си. Неотдавна това бе обосновано от българския астроном Димитър Съселов – професор в Харвард (на снимката), един от ръководителите на научната програма на телескопа „Кеплер”, съобщава КР.

Ученият пресметнал колко години трябва да минат от образуването на Вселената до появата на разума. Ето какво се получило: примерно един милиард години ще са необходими младите звезди да създадат от първичния водород и хелий достатъчно материал за формирането на планети.

Още 8-9 милиарда ще отидат за самото формиране на каменисти планети и за създаване на условия, подходящи за живот. Вселената е на 13,7 милиарда години. Излиза, че Земята, чиято възраст е определена на 4,5 милиарда години, се вписва добре в тази времева рамка. И напълно възможно е да се окаже, че тя не е изпреварила никого  в своето развитие, нито пък е пуснала някой пред себе си. Тоест голяма е вероятността нашата планета да е първата, на която се е зародил живот. И ние да сме първите разумни същества във Вселената. И естествено – най-умните.

Съселов предполага, че времето, което е необходимо за появата дори на най-простите организми, може изцяло да бъде съизмеримо с възрастта на Вселената. Следователно, ако някъде има братя по разум, то по-скоро тяхната цивилизация няма да е по-развита от нашата.

Милиарди години преди края на света

А сега да се опитаме да надникнем в бъдещето. Направо да си го кажем – не е весело. Животът на нашата планета окончателно ще загине примерно след 2,8 милиарда години. Последните земляни ще бъдат унищожени от умиращото Слънце, което ще се раздуе и ще погълне Земята. Но примерно милиард години преди това събитие тя все още ще бъде обитаема.

Кой ще остане да живее на Земята? Нашите свръх разумни и прекрасни потомци, покорили пространството и времето? Или някакви отвратителни чудовища? Нито едните, нито другите. Бактериите – едноклетъчните организми, плаващи в неголеми езерца с гореща солена вода или в пещерни водоеми – това ще е и цялото население, което ще се запази, предполагат Джек О`Молли-Джемс и неговите британски колеги от университета Сейнт Андрюс.  Такива са резултатите от математическия модел.

Британците твърдят: тъжна съдба очаква живота на коя да е обитаема планета, въртяща се около звезда, подобна на нашето светило. Океаните се изпаряват, живините постепенно изчезват. Последни ще си отидат простите организми.

Изследователите променяли своя модел към различни планети от земен тип. И се оказва, че зараждайки се, животът като правило се влачи в примитивно съществуване примерно около 3 милиарда години. По-късно се усложнява до степен на разумност. После – след относително непродължителен промеждутък от време, отново се опростява. И пропада. Такъв е жизненият цикъл: от простото към сложното и обратно.

От откритието на британците отново следва изводът: вероятността да срещнем братя по разум е крайно малка. Нали срокът на тяхното съществуване на коя да е планета е несъразмерно малък в сравнение с възрастта на самата планета. По-скоро ще се намерят микроби. Защото излиза, че именно те, статистически са най-разпространените извънземни.

Сега О`Молли-Джемс и колегите му се опитват да определят какъв може да бъде най-вероятният химически състав на примитивните обитатели на другите светове, за да ги търсят дистанционно.

Бележка на www.snaiper-bg.net: Но дали наистина сме сами във Вселената? Хората, които са виждали с очите си някои феномени, трудно могат да бъдат убедени в това. Да не говорим за такива авторитети, като разхождалия се до Луната астронавт Едгар Митчел, който в прав текст казва, че НАСА е влязла официално в контакт с извънземни. Прави ли ви впечатление каква лавина от новини по тази тема ни залива напоследък? А когато за това говори ръководител на велика сила като Русия – Дмитрий Медведев, човек трябва винаги да си има едно наум в повече.

 

8 thoughts on “Защо извънземните не влизат официално в контакт с нас?

  1. „Следователно, ако някъде има братя по разум, то по-скоро тяхната цивилизация няма да е по-развита от нашата.“
    Ако някъде цивилизацията е тръгнала само 1000 години по-рано цялта тази теория пропада. Освен това и ние „май бяхме“ на луната преди 50 години, ако там имаше същества щяха да разправят – абе аз видях преди време, а другите щяха да казват да бе да къде са ! Всяка една подобна експедиция изисква доста време и „ресурси“, дори и да са идвали няма гаранция че скоро ще се върнат за да ви начешат крастата да ги видите. В същото време е пълно с клипове за НЛО, но колко от тях са извънземни не се знае. Както казах трябва време за да се върнат и гаранция че ще се случи точно през нашите 60-70 години живот няма.

  2. Ха, ха, на скептиците скоро ще им дойде много нанагорно, когато цъфнат ония с НЛО-тата.
    Щокът ще е толкова голям, че някои може и да се самоубият, виждайки, че цял живот са гонили михаля. Вече се е случвало с много учени.

  3. Ако ние бяхме първи по разум и най умни значи творението трябва много да се срамува от работата си (визирам определени политически финансови и научни елементи в нашето „най-умно човечество“)Трябва да достигнеме определено ниво на разбиране за това как и зашо като цяло защото иначе ще бъдеме като „луд със картечница“ сред останалите видове..и не напоследно ако има официален контакт то той трябва да е на време когато няма да се получи така нареченото културно отравяне..или по точно хора блъскащи се сами в себе си от паника

  4. Защо вчера не ми беше приет един коментар,а се яви съобщение на английски,че не съм отговорил правилно на въпросите за спамовете.А къде са тези въпроси?

  5. Всъщност извънземните не влизат официално в контакт С ВСИЧКИ, но с определени хора ВЛизат.

  6. Мисля,че противниците на идеята за съществуването на извънземен разум би трябвало да си дадат сметка,че в момента човечеството е на няколкостотин години от момента на трансформирането на биологичната форма на разумен живот в небиологична такава,т.е.вечна.Ще стане така,че една малка част от населението на Земята,богатите и политиците,ще успеят да прехвърлят съзнанието си,т.е.своя „Аз“,непроменено в някаква изкуствена дълговечна материална черупка,а останалите ще си измрат постепенно и ще освободят много оспорвани и недостатъчни сега жизнени ресурси.Не се знае обаче дали новата форма на хората ще се нуждаят от тези ресурси,включително и от въздух и вода.Според мен крайната форма на трансформация в по-далечно бъдеще ще бъде полевата форма,дали електромагнитно,плазмено или някакво друго поле,съхраняващо разума во веки веков.Така че защо трябва да сметаме,че такива форми на вечен разум от други по-рано развили се планети във Вселената да не са се настанили отдавна на Земята?Тъй като те не се нуждаят от нашите жизнени ресурси,затова не може да имат и никакви конфликти с нас.

  7. Както е казал поетът „свестните у нас дмятат за луди“!И така от 150 години насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *