20/04/2024

Военният министър: Не сме искали постоянно присъствие на US войски

България не е отправяла искане към Съединените щати за постоянно разполагане на американски войски на наша територия, заяви военният министър Аню Ангелов, цитиран от БНТ.

Вестник „Труд“ писа, че представителите на военното ни министерство на среща в Пентагона са поискали САЩ да се ангажира с постоянно военно присъствие в България. Военният министър и началникът на кабинета му Йордан Божилов бяха част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която бе в САЩ преди десетина дни по покана на американския президент Барак Обама.

„Не става дума за ново споразумение, за интензифициране на контактите във военната област между двете страни. Целта е увеличаване на тренировките и подобряване на обучението на българските военни“, уточниха по-късно за Дир.бг от пресцентъра на Министерство на отбраната.

„Никога не съм поставял въпроса за постоянно разполагане на американски войски, нито пък за разполагане на някакво постоянно военно командване на САЩ. Те си имат и постоянно разполагане в Германия, а така също и в Щутгарт европейско командване, така че не е ставало нищо подобно на въпрос“, категоричен е Ангелов.

Той уточни, че според договора за използване на съвместните българо-американски съоръжения, у нас могат да пребивават постоянно 2500 щатски военни.

Техният брой може да стига и до 5000, но само за 90 дни, докато се извърши ротацията им.

Военният министър каза още, че се предвижда разширяване на ученията, както и увеличаване на броя на участниците и обхвата на задачите им.
По-мащабните учения ще се провеждат вече не само на полигона в Ново село, но и в Граф Игнатиево и Безмер.

http://dnes.dir.bg/news/USA-anu-angelov-armia-12642518

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *