19/04/2024

Прогноза: Родените след 1995-та ще живеят повече от 100 години

Хората, родени след средата на 90-те на миналия век, ще могат да живеят до 100 години.

За увеличаване продължителността на живота помага развитието на съвременната наука, заяви министърът на здравеопазването на Русия Вероника Скворцова при откриването на Първата всерусийска научна конференция на младите учени медици.

„Според прогнозите на водещи международни агенции за анализи животът на родилите се около пет години преди началото на новия век и хилядолетие, може да продължи не 80, а повече от 100 години. В САЩ още сега „плашат” родените след 1995 г. за живот, дълъг повече от век”, цитира РИА „Новости” думите на Скворцова.

В скоро време повечето от заболяванията, от които сега хора измират по цял свят, ще станат лечими, уверен е здравният министър. „Нас ни чака навлизане в нова персонифицирана медицина”, добавя тя.

По данни на руското Министерство на здравеопазването през 2006 г. мъжете във федерацията средно са живели по 60 години и 4 месеца, а жените – до 73,2 месеца. През миналата година обаче продължителността на живота общо за населението е била 70,3 средно, съответно при мъжете 64,3, а при жените 76,1.

През октомври тази година вечният президент на Русия Владимир Путин „заповяда” в близките шест години средната продължителност на живота на руснаците да се увеличи с още четири години, като уточни, че през 2018 г. мъжете трябва да живеят средно до 74 г., а жените – до 79,6.

Независимо от оптимистичните прогнози обаче руски градове няма в класацията на 50-те най-добри за живеене. Рейтингът, изготвян от международната консултантска компания „Мерсер”, вече четвърта поредна година се оглавява от Виена. Сред положителните критерии на австрийската столица са посочени интензивния културен живот, доброто медицинско обслужване, надеждният обществен транспорт и умерените цени на имотите.

Второ място в списъка от общо 221 градове заема швейцарският Цюрих, а трето – новозеландският Окланд. Колкото до САЩ, първа по качество на живот е столицата на Хаваите Хонолулу – тя е на 28 място в световната класация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *