28/03/2024

Красив кълбовиден куп удивлява със странностите си учените (видео)

Проучванията на кълбовидни купове показаха, че те са едни от най-древните обекти във Вселената и много от влизащите в тях звезди са на повече от 10 милиарда години.

На новите снимки, които показват NGC 6362 – кълбовиден куп, разположен в съзвездието Жертвеник, може добре да се разгледа илюстрация на факта, че жълтеникавите звезди вече са изживели голяма част от живота си и се приближават към фазата на червените гиганти.

Но астрономите забелязаха в NGC 6362 необичайни за кълбовидните купове и сини, тоест – млади звезди, които изглеждат малко по-ярки и масивни, отколкото би следвало да изглеждат след еволюция с продължителност десет милиарда години. Откъде са се взели?

За да си обяснят тази странност учените разработиха няколко теории, основани на това, че звездите придобиват допълнителна маса в процеса на еволюцията си чрез взаимодействие с други звезди като ги поглъщат или пък се обединяват с тях.

На видеото може да се разгледа NGC 6362, започвайки от снимките, направени в обсерваторията Ла Сия (La Silla) и да се завърши с подробния изглед на центъра на купа, заснет от космическия телескоп „Хъбъл“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *