23/04/2024

Активисти освободиха 12 човека – истински роби

Руски правозащитници са освободили 12 души от Централна Азия, които били държани като истински роби в мазето на московски хранителен магазин – някои от тях в продължение на десетилетие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Твърденията, които се разследват от властите, засега не са потвърдени от независим източник, но активисти казаха, че те са част от съобщенията за стотици хиляди такива роби.

Правозащитниците предали свидетелски показания по случая на разследващите, но все още никой не е арестуван.

Очевидци казаха, че едно от четири деца е сред спасените от магазина в покрайнините на руската столица, привличаща много гастарбайтери от бившите съветски републики в Централна Азия като Таджикистан и Киргизстан.

Общо три деца, пет жени и четирима мъже, са били освободени при акцията, която се е провела във вторник, казаха активисти.

Друга жена обаче не била освободена, а 14-годишно момиче и петгодишно момче, които били избягали по-рано, все още се издирват, обясниха те.

Две от освободените гастарбайтерки казаха, че повече от десет години са държани като затворници и са били принуждавани да работят в магазина. Те редовно са били бити и заплашвани, за да не бягат.

Видеозапис на акцията в магазина, направен от активистите, показва как 35-годишната Бакия Касимова е изведена навън от плачещата й майка, която каза, че не е виждала дъщеря си от десет години. „Те ме биеха и биеха. Те ме биеха с ръце, палки, с ролки метално фолио“, каза за Ройтерс Касимова.
Тя била примамена в родния й Казахстан с обещания за работа в Москва, но вместо това била принудена да работи без заплата в магазина.

Касимова каза на пресконференция, че им давали по една минута да ядат развалена храна във времето за хранене и са им забранявали да говорят с клиенти или да напускат магазина. Ако не се подчинявали, ги биели и никога не получавали пари, разказа тя.

Лейла Аширова разказа каза, че според нея много хора знаели за съдбата им. „Мисля, че в района всички бяха замесени. Мисля, че са ги подкупили, за да си мълчат“, заяви тя.

Пленниците няколко пъти се опитвали да избягат и молели клиенти за помощ, но хората ги лъжели, че ще им помогнат, като вместо това се обаждали на похитителите, заявиха освободените работници.

Касимова каза, че е била изнасилена и твърди, че са видели как жена е била пребита до смърт, след като опитала да избяга.

Активисти обясниха, че сред жертвите е имало роднини и деца, родени по време на принудителния труд. Според твърденията им похитителите са отвели две деца, за които после казали, че са умрели. Не е ясно какво е станало с тях, съобщава дир.бг.

Правозащитничка заяви, че властите в Русия не желаят да се изправят пред факта, че е възможно в наши дни в страната да има роби.
„В Москва може да има 50 000 или 100 000 такива роби, но тъй като нашите правоохранителни органи тотално цензурират думата робство и отричат за съществуването на проблема, не знаем какъв е действителният им брой“, каза тя.

Подробности (на руски език) вижте тук – http://publicpost.ru/theme/id/2478/kak_osvobozhdali_rabov_v_moskve/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *