25/04/2024

Чешкият президент: Нобелът на ЕС е шега или трагична грешка

Противоречиви реакции събуди Нобеловата награда за мир, която получи вчера ЕС. Сред най-критично настроените беше чешкия президент Вацлав Клаус.  Първоначално той заяви, че това е шега, а после окачестви наградата като „трагична грешка”.

„Това е безсмислена награда, ако се дава на институция, и още повече на бюрократична институция. Не смятам, че някой всъщност ще се осмели да я получи”, коментира 71-годишният чешки политик.

Не по-малко критична беше и Гърция. Като шега за изпадналите в криза европейски държави, окачестви наградата и гръцкият вестник „Катимерини“. Останалите медии в страната са на мнение, че гръцката криза даде Нобеловата награда за мир на ЕС.

На другия полюс бяха Франция, САЩ, Германия, Италия и Англия.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън поздрави Европейския съюз за присъдения Нобел. Тя заяви, че наградата отразява тежката работа на блока в стремежа към единство.

Великобритания пък смята, че Европейският съюз трябва да „пази и укрепва” своите постижения и в бъдеще.

Бившият германски канцлер Хелмут Кол приветства „мъдрото” решение ЕС да получи Нобеловата награда за мир, същото направи и италианският премиер Марио Монти. Френският президент Франсоа Оланд не остана по-назад  и също не спести поздравленията, и задоволството си.

http://www.standartnews.com/evropeyski_sayuz/nobelat_na_es_bil_shega-166003.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *