24/04/2024

36 на сто от българите насърчават децата си да се изселят от страната

36% от българите биха насърчили децата си да отидат да живеят в чужбина завинаги. Това става ясно от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено в периода 20-27 септември 2012 г.

Броят на хората, които съветват децата си да напуснат завинаги родината, е с 6% повече от регистрирания през 2009 г. Перспективата за живот извън България е много по-добра предимно според родителите до 49-годишна възраст.

67% от участвалите в проучването твърдят, че биха насърчили децата си (ако имат или когато имат) да отидат да учат в чужбина. Този дял отново е с 3% по-висок от регистрирания през 2009 г. , когато той е бил 64%. По-често така отговарят хората на възраст до 49 години, висшистите и столичани.

71% от интервюираните (с 2% повече, отколкото през 2009 г.) споделят, че биха окуражили децата си да отидат да работят в чужбина за определен период от време. Подобно намерение заявят по-често хората на възраст до 49 години, респондентите със средно образование и жителите на областните градове.

Като извод от НЦИОМ посочват, че родителите в активна възраст са по-склонни да подкрепят подобни намерения, докато по-възрастните (особено над 60 години), които имат нужда от грижи, са категорично против.

От изследването става още ясно, че в края на септември 2012 г. 14% от българите заявяват, че имат намерение да напуснат България завинаги. Това е с 3% по-висок от регистрирания през ноември 2009 г. брой.

На подобна решаваща крачка са готови най-вече хората на възраст между 30 и 39 години (25% от тях) и най-младите до 29 години (22% от тях). По-високи дялове на готови да емигрират има сред висшистите и сред безработните.

Намерение да работят или учат в чужбина, без да напускат страната завинаги, заявяват 28% от участвалите в изследването – също с 3% повече в сравнение с ноември 2009 г.

Подобни желания заявяват 63% от интервюираните на възраст до 29 години и 40% от интервюираните на възраст между 30 и 39 години, 38% от жителите на София, както и 50% от безработните, участвали в изследването.

Анализът на данните показва, че твърдо намерение да напуснат страната заявяват 12% от участвалите в изследването – т.е. те биха отишли в чужбина както за да учат или работят, така и за постоянно.
По-високо от средното желание за миграция – и временно, и постоянно, от НЦИОМ регистрират сред представителите на ромския и турския етнос.

http://news.ibox.bg/news/id_356277649

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *